Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleşii locali au respins o contestaţie depusă de Hidroconstrucţia SA împotriva HCL 366/2019 privind procedura de spargere şi refacere a străzilor!

Zilele trecute, Consiliul Local Reşiţa, întrunit în şedinţă, a dezbătut plângerea prealabilă formulată de către Hidroconstrucţia SA împotriva unei decizii a administraţiei locale din 2019. Actul contestat de către Hidroconstrucţia face referire de fapt la câteva norme privind lucrările tehnico-edilitare care se desfăşoară pe domeniul public, a permisului de spargere/intervenţie, dar şi a procesului verbal de predare-primire a amplasamentului de spargere.

Potrivit acestui document aprobat acum 2 ani, executantul lucrărilor care afectează domeniul public este obligat să refacă zona afectată similar cu cea existentă, „cu respectarea standardelor în vigoare, cu o formă geometrică“, după cum este precizat în raportul de specialitate al Serviciului de Gospodărie Urbană din cadrul Primăriei Reşiţa.

Invocând şi legislaţia în vigoare, juriştii din primărie au menţionat un articol din Legea contenciosului administrativ care prevede ca, înainte de a se adresa instanţei de judecată, persoana vătămată într-un drept al său printr-un act administrativ trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile revocarea actului integral sau în parte. De asemenea, legea mai spune că se poate introduce o plângere prealabilă în cazul actelor unilaterale şi peste acest termen, dar nu mai mult de 6 luni de la emitere.

La data aprobării hotărârii care reglementează unde şi cum se sparge în oraş, toate societăţile comerciale care efectuează lucrări de intervenţie pe raza municipiului au fost înştiinţate, sau cel puţin aşa se precizează în raportul Direcţiei de Investiţii, care mai menţionează de asemenea că SC Hidroconstrucţia a fost înştiinţată de acest fapt, iar de mai multe ori a fost somată şi pentru un alt aspect, acela de a-şi respecta permisul de spargere, dar şi de a reface lucrările deja începute şi neterminate pe domeniul public. Executantul lucrărilor, şi aici vorbim de investitorul sau beneficiarul oricare ar fi el, fie societatea contractată de către beneficiar, are obligaţia să execute toate lucrările de refacere a străzilor, fiind de altfel parte integrantă din documentaţia de atribuire a lucrărilor.

Prevederile hotărârii de consiliul local din 2019 se aplică tuturor lucrărilor de reabilitare a infrastructurii domeniului public şi privat al municipiului Reşiţa executate de persoane fizice sau juridice, deţinători sau administratori de reţele, precum şi de prestatorii autorizaţi care intervin în aceste reţele, branşamente sau racorduri. În urma analizei, aleşii locali au respins plângerea înaintată de Hidroconstrucţia ca fiind tardivă, netemeinică şi nefondată.

JCS-Nicoleta Moraru