Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Consilierul pentru politici educaționale al Primăriei Reșița, Ildiko Pataki, vorbește pentru cititorii noștri despre prima vizită efectuată recent în oraș de către reprezentanții New European Bauhuas (NEB)!

Vizita a fost prilejuită de proiectul care se dorește implementat la Hala Minda, în vederea căruia experții vor colabora cu primăria pe o perioadă de un an. Marele hop este găsirea sursei de finanțare a acestui proiect.

Dezvoltarea interacțiunii cu partenerii, cheia reușitei după reabilitarea infrastructurii. Este recomandarea făcută de reprezentanții proiectului economic, cultural și de mediu denumit „New European Bauhaus” (NEB), pe care Comisia Europeană îl dedică inițiativelor locale. Primăria Reșița a aplicat la NEB cu proiectul pilot prin care, alături de Plastomet și Spalek, a realizat parcul de sculptură din fața Halei Minda.

Recent, experții NEB alături de reprezentații primăriei au vizitat locația și au dialogat cu parteneri interesați să activeze pe viitor în incinta halei. Primul pas va trebui făcut de primărie prin dezvoltarea infrastructurii halei, demers pentru care, conform unui studiu de fezabilitate întocmit în acest sens, ar fi nevoie de 5 milioane de euro. Abia apoi partenerii vor putea să dea funcționalitate și sustenabilitate halei. Aceste aspecte au fost discutate în cadrul primei vizite la Reșița a experților NEB.

„Au considerat că proiectul este ambițios și interesant deoarece combină un centru de competențe, unul de antreprenoriat și o zonă pentru mici evenimente. De aceea merită finanțare și ne-au recomandat să apelăm la finanțările naționale. Ne dorim să colaborăm cu acești experți în vederea obținerii unei finanțări. Timp de un an vom beneficia de asistență tehnică din partea lor astfel încât conceptul să fie clar și să mergem către un finanțator. Vizăm recomandarea celor de la NEB că proiectul este o idee bună, pe care dânșii o recomandă pentru finanțare”, am aflat de la Ildiko Pataki, consilier în cadrul Primăriei Reșița.

Prezenți la întâlnire, reprezentanții școlilor din oraș au prezentat fiecare cam ce ar vrea să facă la Hala Minda. De pildă, Colegiul Economic va putea gestiona partea de alimentație, Liceul de Artă va putea organiza tabere și expoziții, Centrul UBB se poate implica în partea de antreprenoriat sau la centrul de competențe, ONG-uri și firma locale fiind de asemenea binevenite. Ei sunt partenerii care, după ce primăria, proprietar al halei, va dezvolta infrastructura, practic vor lua în primire spații din incinta halei. Experții NEB pot netezi drumul de la proiect la realitate.

În prezent, în fața halei Minda, „străjuiesc” lucrările „Mâini”, realizată de Doru Covrig, „Răsăritul soarelui” a lui Ingo Glass, „Trigona”, realizată de Constantin Flondor, „David și Goliat” a lui Aurel Vlad, „Brâie”, realizată de Roman Cotoșman și „Împlinire” a lui Peter Jecza. Ideea renașterii halei i-a aparținut primarului Ioan Popa și a apărut la Bilbao, văzând o veche hală din orășelul comparabil cu Reșița.

JCS-Ionel Ivașcu