REŞIŢA – Citind comentariile de la anumite texte de pe CAON, unul plin de idei ne-a atras atenția. Pe lângă lucrările ample desfășurate în Reșița, un cititor ar vrea să mai apară şi altele!
Hai să vedem ce a avut de scris reşiţeanul Costică. Plecând de la faptul că municipiul este un oraș cu potențial turistic considerabil, omul a propus în primul rând primarului Ioan Popa să facă o tiroliană record. Propunerea include construirea celei mai lungi tiroliene din Europa, cu plecare de pe Dealul Golului, traversând râul Bârzava până la curba de la poliție. Aceasta ar oferi turiștilor o experiență unică și o priveliște spectaculoasă asupra orașului.
Omul a spus şi că sub pasajul Triaj-Govândari ar putea fi amenajate terenuri de squash sau chiar tenis, oferind locuitorilor și turiștilor posibilitatea de a se bucura de activități sportive diverse. Nu ar fi rău să avem şi o grădină zoologică de cvasi-libertate, adică în pădurea de pe Dealul Crucii să trăiască în semilibertate animale nepericuloase. Proiectul ar include și păsări la nivelul coroanei arborilor, oferind vizitatorilor o perspectivă unică asupra faunei și florei.
Turnul din Shangai la Reşiţa
Domnul Costică crede că pe Bârzava s-ar putea şi naviga. În acest sens ar fi benefică construirea unor diguri cu curgere parțial obturată, ce ar transforma râul Bârzava într-un loc pretabil pentru ambarcațiuni mici, precum hidrobiciclete, SUP-uri sau bărci cu rame. Digurile ar putea fi modelate pentru a permite practicarea surfingului. Nu ar fi rău nici amplasarea în Reşiţa a unor siluete din tablă în mărime naturală cu imagini ale unor vedete, precum Angela Similea sau Einstein, care ar fi amplasate prin oraș, oferind oportunități inedite de fotografiere.
Pentru timpul liber, oraşul ar trebui echipat cu mese de ping-pong în diverse locații și o epavă de avion montată ca și cum ar decola de pe Dealul Golului, cu o shawormerie mare înăuntru, atrăgând astfel și gurmanzii. Şi nişte miniaturi ale clădirilor celebre ar fi bune pentru turiștii mai leneși, în sensul că ar trebui construite machete la scară mai mică ale unor obiective vestite, cum ar fi Turnul din Shanghai, oferindu-se șansa de a vedea aceste minuni arhitecturale în Reșița.
Şi cum avem multe străzi în pantă, de ce nu facem concursuri de carturi? O stradă în pantă ar putea fi destinată concursurilor ocazionale de carturi fără motor, oferind competiții interesante pentru participanți și spectatori. Primarul ar trebui, pe lângă pârtiile de schi de iarnă, să aibă în vizor şi una de vară. Mai exact crearea unei piste de schi pe iarbă artificială udă ar permite practicarea acestui sport și în sezonul cald, o soluție deja existentă într-o capitală europeană.
Nu ne-ar strica nici un perete de escaladă pe stânca din Triaj, situată mai jos de OMV, ar fi ideal pentru pasionații acestui sport. Eh, iar un trenuleţ cu aburi ar uimi tare de tot. Cică unul funcțional la scară mai mică, destinat parcurilor de distracții, ar putea circula în parcul de locomotive și în zona adiacentă, atrăgând atât copiii, cât și adulții. Ideile sunt multe, dar încheiem cu cea de city of joy. Reșița ar putea fi gândită ca un „orășel al copiilor care au crescut mari”, un adevărat parc de distracții la scara orașului, denumit sugestiv „City of Joy”, a mai spus cititorul CAON.
Cam acestea sunt câteva dintre proiectele, ambițioase și îndrăznețe, prezentate de reşiţeanul nostru. Sigur, să le scriem este uşor, de realizat e mult până departe. Dar poate primarul Reşiţei, după ce termină cu tramvaiul, străzile, pasarelele de peste Bârzava, va ţine cont de vreo idee a domnului Costică. Noi am vrea măcar un perete de escaladă în Triaj…
JCS-Denis Dutca