Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cam aşa poate fi parafrazat anunţul preşedintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca, prin care spune că AquaCaraş scoate la licitaţie lucrări de 176 de milioane de euro!

AquaCaraş a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ,,Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin/Regiunea Vest, în perioada 2014-2020”, ce va fi demarat în localitățile Reșița, Caransebeș, Oravița, Bocșa, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Anina, Băile Herculane, Topleț, Mehadia, Teregova, Ticvaniu Mare, Grădinari, Greoni, Ticvaniu Mic, Cârnecea, Secășeni și Rusca Teregova. Din spusele directorului operatorului de apă, Gheorghe Filipescu, în scurt timp vor fi scoase la licitaţie lucrări de apă şi canalizare în valoare de 176 de milioane de euro.

„Toate lucrările vor fi pe SICAP, sper să găsim constructori serioşi. Prima licitaţie va fi pentru Reşiţa, am stabilit aşa ca să mergem cu lucrările înainte de cele care se vor face pentru tramvai ca să nu mai spargem după. Aici, la Reşiţa, ne-am asumat şi proiectarea lucrărilor pentru zona Mociur. Nefiind aprobat PUZ-ul pentru acea zonă, riscam să pierdem cele 40 de milioane de euro alocate pentru Reşiţa pe POIM 2. Aşa că ne-am asumat noi proiectarea, am primit şi aprobarea de la minister şi mergem mai departe“, ne-a spus Filipescu.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în zona Măceşti din Moldova Nouă. „La Măceşti am introdus canalizarea tot pe POIM 2, ne asumăm tot noi proiectarea, o plătim. Marţi mergem, eu şi domnul preşedinte Dunca, la Moldova Nouă. Mai sunt acolo ceva neconformităţi, cum ar fi o stradă cu 70 de case care riscă să rămână fără canalizare. Însă, vom găsi soluţii. Şi atunci acolo mai rămâne o singură zonă unde lucrurile sunt mai complicate pentru că reţeaua ar trece pe terenurile private ale oamenilor şi este nevoie de exproprieri. Dar asta va rezolva Primăria Moldova Nouă. Miercuri, tot cu domnul preşedinte Dunca, mergem şi la Anina. Acolo, în ultimii opt ani, AquaCaraş nu a făcut nimic. Absolut nimic. Acum lucrurile se schimbă, se va lucra la staţia de epurare, vor avea şi ei peste tot apă şi canalizare“, ne-a mai spus directorul AquaCaraş.

Filipescu mai este bucuros şi pentru faptul că parcul auto al operatorului de apă se înnoieşte cu maşini de ultimă generaţie ce vor fi distribuite în fiecare oraş din judeţ: „Au venit maşini noi, cu eficacitate, moderne, 86 de utilaje de ultimă oră în valoare totală de 7,5 milioane de euro. Fiecare oraş va avea maşini pentru intervenţie. Nu va mai fi nevoie să meargă o maşină de intervenţie de la Reşiţa la Moldova Nouă, de exemplu. Vor avea maşinile lor. În concluzie, cu 186 de milioane de euro, din care 176 alocate lucrărilor de apă şi canalizare, AquaCaraş începe să se capitalizeze şi să devină ceea ce trebuie să fie“.

Despre lucrările care urmează să fie scoase la licitaţie a amintit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca: „Gata cu hârtiile, începe lucrul. Peste 170 de milioane de euro vor aduce un plus de calitate în traiul cetățenilor din tot județul. Fac un apel la toate firmele de construcții interesate să intre pe licitațiile care vor porni în scurt timp. Sumele sunt suficiente lucrului de calitate, iar orice neregulă în modul de atribuire trebuie să fie imediat sesizată“. Şeful judeţului îşi mai exprimă încrederea că „nimeni nu va mai pretinde nimic nimănui pentru a fi favorizat, iar decontările se vor face la timp. Respectarea obligaţiilor din caietul de sarcini și seriozitatea în decontare vor aduce normalitatea şi în Caraș-Severin“.

Potrivit directorului AquaCaraş, comunele cu satele aparţinătoare care sunt enumerate în solicitarea pentru avizul de mediu beneficiază de lucrări în această fază a POIM 2 pentru că au peste 2000 de locuitori. Cele care au sub 2000 de locuitori şi nu au apă şi canalizare au fost cuprinse în Planul Naţional pentru Rezilienţă. „Am fost primul judeţ din ţară care am trimis situaţia acestor localităţi pentru programul de Rezilienţă“, ne-a mai spus Gheorghe Filipescu.

JCS-Nina Curiţa