Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ministrul Transporturilor anunță descentralizarea pentru proiecte de amploare mai mică. Anunțul a fost făcut la capătul vizitei pe care acesta a efectuat-o în județ și se referă la pașii care trebuie parcurși în cazul construirii de drumuri de importanță mai mică, precum centurile ocolitoare!

Concret, tot ce ține de acest gen de drumuri, de la proiectare până la execuția efectivă, va intra în atribuțiile autorităților locale, iar ministerul va plăti acele lucrări. „Uneori e foarte ușor pentru unele autorități locale să dea vina pe minister. Dar, pe viitor, așa se va desfășura totul. Asta înseamnă descentralizare și răspundere pentru că vor trebui să facă un calendar foarte clar”, a explicat ministrul.

Decizia sa vine ca urmare a suprasolicitării CNAIR (Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere) care, în exprimarea lui Grindeanu, „nu poate face față la câte proiecte sunt deja făcute și câte ar trebui să fie implementate. Rostul CNAIR este să facă marile proiecte nu să se ocupe de centuri ocolitoare întrucât nu poți dezvolta transportul rutier ocupându-te de centuri ocolitoare, iar proiecte importante să rămână pe loc”.

Descentralizarea nu reprezintă ceva nou întrucât sunt unități administrative din țară care deja procedează așa. Recent, în acest sens, ministrul a semnat 30 de adrese către autorități locale din țară. Printre ele, Primăriile Reșița și Bocșa care, astfel, au primit undă verde, pentru a se ocupa de propriile proiecte de drumuri.

JCS-Ionel Ivașcu