CARAȘ-SEVERIN – Azi, 5 februarie, este sărbătorită cea de-a 80-a aniversare a editorului cărășean al cărui nume este aproape indisolubil legat de actul de cultură!
Cine ar fi putut scrie mai bine despre editorul, poetul, prozatorul și criticul literar Gheorghe Jurma decât alt om de cultură, păstorul cărții bocșene, Gabriela Șerban (sărbătorită cu o zi mai devreme), care, în cuvinte ticluite, a dorit să-l prezinte drept „cel mai important dintre oamenii pe care Dumnezeu mi i-a scos în cale“!
Născut în 1945 la Bobda, județul Timiș, a absolvit, în 1969, Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara. Și și-a revărsat priceperea în tipărituri, volume de referință pentru istorie și cultură în general, în spațiul bănățean în special. Acest ciclu de tipărituri se îmbogățește în permanență prin grija maestrului Gheorghe Jurma și merită a fi consemnate măcar unele dintre proiectele editoriale de excelență: Colecția „Eminescu“, pentru care în anul 2000 a fost distins cu Medalia „Mihai Eminescu“ de către preşedintele României; volumele care arată preocupare pentru mari scriitori precum Sadoveanu, Eliade, Iorga; dicționarele şi monografiile realizate; volumele-album dedicate orașelor cărășene, bijuterii editoriale prin care, împreună cu Erwin Josef Țigla, a încercat să scoată la iveală bogăția culturală a acestor localități.
De asemenea, colecția „Personalități culturale din Caraș-Severin“, din care au apărut patru titluri, între care, alături de „Trifoiul cărășan”, „Pavel Bellu” și „Molineștii”, există și un volum dedicat familiei realizatorului primei enciclopedii românești, născut la Bocșa, Corneliu Diaconovici și, nu în ultimul rând, volumele dedicate sculptorului Constantin Lucaci și fântânii de la Reșița. Iar din 1970, editorul trudește pe tărâm cultural pentru Reșița și pentru întreg Banatul.
Avem nevoie de profesionalismul lui Gheorghe Jurma, pentru a scoate la iveală istoria culturală locală, pentru a readuce în memoria locului oameni şi fapte de cultură prea devreme uitate sau ignorate. Fără Gheorghe Jurma am fi mult mai săraci!
Mulțumim, maestre Gheorghe Jurma! La mulți și binecuvântați ani!
JCS-G.Ș./A.M.