REŞIŢA. Fosta mare campioană Gabriela Szabo s-a aflat, recent, la Reşiţa, pentru a asista la Campionatul Naţional de marş. JCS: Bine aţi revenit la Reşiţa! De această dată, aţi luat pulsul mărşăluitorilor români.
GABRIELA SZABO: Vă mulţumesc! Da. Din nou la Reşiţa. Am venit, sau am revenit, cu mare drag, fiindcă m-am legat de oamenii de sport de aici. Sigur, eu peste tot unde mă duc în ţară, sau peste hotare, găsesc oameni sufletişti, pasionaţi, dornici să facă mare performanţă.
JCS: A fost un examen extrem de greu pentru sportivi.
G.S.: Aşa este, din păcate vremea nu a prea ţinut cu ei. Din fericire, nu am avut accidentări serioase, în condiţiile de concurs cu puţine grade peste zero.
JCS: Dovadă că nici timpii nu au fost extraordinari. Dar efortul lor merită apreciat.
G.S.: Fireşte, nu este uşor. Din punct de vedere fiziologic este greu, pentru că vremea nu i-a prea ajutat. Dar, ştiţi cum e. Sportul în general, atletismul în special se practică în orice anotimp. Important este ca, la final, cei mai merituoşi să se bucure de titlurile de campioni ai României. Să fie mândri că sunt cei mai buni. Iar cei care nu au reuşit să urce pe podiumul de premiere, îi îndemn să se pregătească şi mai bine, pentru că munca este decisivă în obţinerea de performanţe.
JCS: Prezenţa dumneavoastră la Reşiţa a fost legată doar de „naţionalele“ de marş, s-au aţi abordat şi alte aspecte referitoare la atletismul din Caraş-Severin?
G.S.: Doar pentru concursul de marş, pur şi simplu, fiindcă timpul a fost scurt, iar cei mai mulţi dintre profesorii de sport şi antrenori au fost conectaţi la competiţie. Însă vom avea prilejul să discutăm mai pe larg, la Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Atletism, din data de 5 aprilie 2013.
JCS: Tocmai aici am vrut să ajungem. Pentru că sunteţi unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte. Cu şansele cele mai mari.
G.S.: Nu ştiu ce să zic. Competiţia este competiţie şi la acest nivel. Pentru viitor am planuri multe şi mari. Primul este, aşa cum aţi precizat, candidatura la funcţia de preşedinte. Mai este un contracandidat, un om de afaceri din Arad. Eu nu o să pot să promit, sau nu pot să mint că voi face multe lucruri, într-un timp foarte scurt, sau minuni peste noapte. Sunt un om responsabil, care a crescut în acest sport. Un om care s-a maturizat în atletism. Nu pot să le vând iluzii oamenilor de sport din România. Important este să aibă încredere în mine, pentru că numai împreună vom putea ieşi la liman.
JCS: În cazul în care veţi primi votul acestora, care ar fi prioritatea dumneavoastră numărul unu?
G.S.: Unul dintre obiectivele mele este participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janiero, din 2016. Pentru aceasta va trebui să facem o evaluare serioasă, amănunţită a potenţialului sportiv, la ora actuală. Să vedem ce putem face pentru sportivii noştri, pentru a le asigura condiţii cât mai bune de pregătire. Apoi, vom face un inventar al bazelor sportive, al stării acestora, şi să punem accent, în primul rând, acolo unde este mare performanţă. Fireşte, mă voi deplasa şi mai mult în teritoriu, fiindcă fără oamenii de sport din ţară, fără cluburi, federaţia nu ar exista. Şi, aşa cum am făcut-o şi până acum, vreau să dezvolt relaţiile de colaborare cu administraţiile publice, care au un rol foarte important în susţinerea atletismului, sportului în general. Eu am fost un om de linia a treia, m-am ocupat de marketing, n-am fost executiv. Vedeţi, trăim într-o societate foarte bulversată, şi atunci rezultatele pe care le dorim nu pot veni decât dacă vom fi împreună.