Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Obiectivul ar putea deveni un punct de atracție major, similar Turnului Eiffel, oferind vizitatorilor o experiență unică!

În cadrul conferinței de presă de vineri, 26 iulie 2024, dedicată Festivalului Funicularul: Ultimul An în Straie Vechi, abordarea s-a schimbat odată cu mutarea întâlnirii din aer liber în camera de ședință a Consiliului Județean, acolo unde s-a oferit o imagine detaliată asupra lucrărilor planificate pentru restaurarea funicularului și asupra istoriei acestuia.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a povestit cum a achiziționat funicularul de la o firmă privată din Reșița. „Când am venit la primărie, funicularul era proprietatea unei firme private. Aceasta a făcut niște planuri simple, calculând câte tone de metal sunt acolo și câți bani ar putea face din vânzarea acestuia, fără să analizeze dificultățile de demontare. Am discutat cu proprietarul și i-am spus << Bă, băiete, cât ai dat pe el, atât îți dau și eu. >> L-am luat la 180.000 de dolari și l-am adus în patrimoniu public.“, a declarat edilul.

Deși inițial nu era clar ce se va face cu funicularul, primarul Popa a menționat că reconversia era inevitabilă. „Nu puteai să distrugi un pod metalic de 520 de metri lungime și 35 de metri înălțime, care unește două zone importante, Dealul Golului și Dealul Crucii.“, în acest context, Popa contactând-o pe arhitecta Oana Stănescu, originară din Reșița și stabilită la New York. Cu Oana Stănescu s-au pus la punct detaliile care au dat o şansă obiectivului.

Proiectul de restaurare include realizarea unei piste pietonale și a uneia pentru biciclete pe structura funicularului, adăugarea unui perete de cățărare și a unui lift care să conecteze centrul orașului cu funicularul. „Acest proiect ne va pune pe harta Europei!“, a afirmat Popa, subliniind că funicularul ar putea deveni un punct de atracție major, similar Turnului Eiffel, oferind vizitatorilor o experiență unică.

În încheiere, primarul Ioan Popa a subliniat importanța acestui proiect pentru Reșița și speranța că va atrage grupuri de tineri și adulți care să viziteze locul, transformând funicularul într-un obiectiv turistic de renume european.

JCS-Denis Dutca