CARAȘ-SEVERIN – „Cele peste 1️0.500 de peșteri din România au fost identificate, explorate și topografiate de speologii voluntari, dedicându-și numeroși ani pentru activitățile speologice. Tot prin voluntariat, cele câteva zeci de organizații speologice au asigurat protecția și conservarea multor peșteri prin amplasarea de porți și grilaje, depoluare și restaurare”, se arată în mesajul transmis de Ziua Voluntariatului de Asociația Speologică Exploratorii (ASE), condusă de Bogdan Bădescu!
Prin voluntariat, speologii au efectuat sau participat la studii hidrogeologice, ajutând comunitățile locale să-și asigure alimentarea cu apă potabilă și îmbunătățirea nivelului de trai. Aceiași voluntari au sesizat instituțiile de mediu atunci când au identificat poluări ale apelor subterane și deversări de poluanți.
Mesajul ASE s-a referit și la proiectul RuralKarst, care beneficiază de o finanțare în valoare de 47.299 euro, prin programul Active Citizens Fund – România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. În cadrul acestui proiect, ASE a desfășurat deja un atelier de inovație la centrul de la Cărbunari, alte acțiuni urmând a fi organizate anul viitor.
JCS-I.I.