Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cartea lui Nicolae Sârbu, pledoarie față de locul unde a trăit și s-a format ca jurnalist! Un volum lansat la sediul Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, apoi prezentat în cadrul premiilor revistei „Reșița literară”, pentru ca, în prag de sărbători, acesta să fie prezentat în cadrul dezbaterii despre viața spirituală a orașului, găzduită de Centrul UBB!

Autorul se apropie de Reșița din unghiuri diverse, într-o poveste care începe cu întâlnirea de 30 de ani a ziariștilor și continuă cu evenimentul din holul Centrului UBB, prin care au fost marcați 150 de ani de la fabricarea primei locomotive. Cele zece capitole spun ceva din viața orașului, fiind o imagine complexă, nu completă. „La început, orașul m-a uimit cu felul cum m-a primit, iar apoi cu ce a început să devină. Am căutat să fiu cumpănit, punctând lucruri esențiale de ieri și de azi, alcătuind cartea din părți care cred că reușesc să facă un tot și să ofere o imagine a Reșiței și poate și a mea. Albastrul poate fi noblețea vieții spirituale a orașului.”, s-a referit autorul la cartea în care a încercat să vadă oamenii de ieri și de azi din industrie, cercetare sau cultură.

Speră că ei justifică noblețea vieții spirituale a orașului, cândva plină de momente sublime atât pe scena teatrului, cât și în industrie. Teatrul reșițean nu are o monografie, dar Nicolae Sârbu vrea ca Reșița să retrăiască momentele când sala casei de cultură era plină la premierele la care veneau cei mai buni critici ai țării.

Editorul Gheorghe Jurma consideră cartea ca fiind una omagială. Cuprinde reportaje mai vechi și mai noi, poeme, cronici de teatru, articole dedicate unor oameni care nu mai sunt, dar și renașterii orașului. Toate sunt reunite sub titlul dat de Nicolae Sârbu unui articol pe care l-a publicat în „România literară” la finele anilor ‘80.

În opinia prof. Gheorghe Popovici, albastrul este speranța unui oraș pe cale să devină smart city într-o carte ce împletește tristețea legată de ce a fost Reșița și decăderea ulterioară.

Prof. Liviu Spătaru crede că avem datoria de a regăsi identitatea Reșiței. Asta se poate face păstrându-i istoria ca leagăn al industriei românești, istoria Reșiței stând în valoarea oamenilor ei.

Iar istoricul Ionel Bota vede capitolele cărții drept capitole din istoria orașului și a județului, deoarece decăderea Reșiței se simte în județ. De aceea, propunerea sa este ca volumul să aibă parte de lansări itinerante.

JCS-Ionel Ivașcu