Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Directorul AquaCaraş susţine că face tot posibilul pentru ca noua uzină de apă să fie dată în funcţiune, iar apa furnizată locuitorilor municipiului este tratată zilnic!

Săptămâna trecută, aleşii locali ai municipiului au votat creşterea progresivă a preţurilor la apă şi canalizare pentru o perioadă de mai mulţi ani, dar asta pentru a nu se pierde un proiect de 24 de milioane de euro privind modernizarea infrastructurii de aici. Şi dacă tot au votat majorarea tarifelor, caransebeşenii se întreabă când vor avea apă de calitate la robinete, dar mai ales când va funcţiona uzina de apă de aici.

„Anul acesta trebuie să dăm în funcţiune uzinele de apă din oraşele judeţului. Sunt contracte atribuite în 2012 şi de care nu s-a ocupat nimeni cu adevărat. Când am venit la conducerea AquaCaraş, riscam, din cauza lor, să înapoiem UE 540 de milioane de lei. Am reuşit să le aduc la stadiul de 75%, iar în 2023 trebuie să le încheiem. Revenind la uzina de la Caransebeş, constructorul de acolo, în speţă Tehnocer, nu mai lucrează de un an de zile, invocând tot felul de motive, în special că nu are bani. Am cerut la Ministerul Dezvoltării suplimentarea acestei lucrări cu 15 milioane de lei. Constructorul a venit să deconteze 1 milion de lei, dar nici măcar nu şi-a extras garanţiile de bună execuţie. Acum le-am trimis somaţie, care expiră în câteva zile. Dacă nu se conformează, vom rezilia contractul, pentru că eu nu risc să nu terminăm uzina de apă la termen. Oricum, le-am calculat şi majorări de întârziere, nu doar lor, ci la toţi constructorii care lucrează pentru noi în judeţ şi care nu au respectat termenele de execuţie, astfel încât AquaCaraş are de încasat numai din aceste majorări undeva la 23 de milioane de lei“, ne-a spus şeful operatorului de apă, Gheorghe Filipescu.

În privinţa calităţii apei de la robinetele caransebeşenilor, Gheorghe Filipescu a adăugat: „Cea mai mare problemă pentru mine este apa de la Caransebeş. Cheltuim mult pe soluţii ca să o aducem la parametri normali, facem analize în fiecare zi, dacă nu am face aşa ar fi infracţiune“.

Directorul AquaCaraş ne-a mai precizat că pe POIM a introdus o nouă captare a apei de la Zerveşti, locul de unde este alimentat municipiul Caransebeş. „Toată lumea dă cu pietre în mine, însă eu chiar ştiu cât mă străduiesc să facem lucruri de calitate la AquaCaraş, să capitalizăm firma aceasta. Pentru cele 176 de milioane de euro care ne vin pe POIM, pentru ca documentaţia să fie în regulă, am făcut 67 de drumuri la Ministerul Dezvoltării. După ce a aprobat şi Caransebeşul preţurile, am stat o noapte să urcăm documentaţia, aşa cum v-am spus, lor le revin 24 de milioane de euro. Eu nu mă vait, dar aşa ca exemplu, numai studiul de fezabilitate pe POIM, încărcat pe platformă, a avut 27.000 de pagini“, ne-a declarat Gheorghe Filipescu.

JCS-Nina Curiţa