REŞIŢA – În cadrul manifestărilor dedicate Reşiţei, artiştii hunedoreni sunt invitaţi de seamă, de mai mulţi ani existând chiar o colaborare cu artiştii reşiţeni. În acest context, Muzeul Banatului Montan a găzduit vernisajul expoziţiei de sculptură Ferrum I, realizată de Alexandru Podea din Hunedoara!
Un eveniment cuprins în ciclul manifestărilor dedicate aniversării a 250 de ani de industrie la Reșița şi 20 de ani de activitate a TMK, organizat de TMK Reşiţa în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, Muzeul Cineastului Amator, Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Hunedoara şi Fundația Iancu de Hunedoara.
Sculpturile de fier, realizate pe verticală, în alb şi negru, au captat atenţia oamenilor de cultură, o remarcabilă apreciere fiind făcută de criticul de artă Ada D. Cruceanu: „Intenţionat m-am aşezat în dreptul unei lucrări, poate cea mai importantă din această expoziţie, care sugerează şi chiar figurează un Picasso văzut în metal, dar figuratul acesta este cel al epocii de acum. Cred că Alexandru Podea este primul plastician la care am întâlnit o expresie cu totul şi cu totul deosebită, fierul este viu. Metalul este viu dacă ştii să-l foloseşti, să-l înţelegi şi, cu siguranţă, şi din punctul de vedere strict tehnic, dar şi din punctul de vedere al artistului. Despre aceste lucrări, câteva cuvinte ar putea fi legate de modul în care sugerează, prin simple elemente de liniatură şi foarte puţine elemente de întrerupere a liniei, a verticalei, artişti, nume de artişti, personalităţi care fac parte din cultura lumii şi care pot fi reprezentate şi prin această figuraţie non-figurativă. Putem găsi şi ceea ce îşi propune cu adevărat artistul, să vedem lucrurile în esenţa lor şi după aceea să gândim asupra puterii lor de a ne influenţa. Din punctul meu de vedere, Picasso este exemplar“.
Au mai vorbit despre autor directorul executiv al TMK Reşiţa, ing. dr. Romulus Ioan, managerul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu, pictorul Ion Bobeică, preşedintele UAPR – Filiala Reşiţa şi prof. univ. Ion Hălălaie.
Despre lucrările sale, autorul a declarat: „Titlul expoziţiei este «Ferrum», care provine din latină şi înseamnă, explicit, «fier». Expoziţia este «ex libris», ceea ce înseamnă că am încercat să surprind din ultimii 250 de ani anumite personalităţi care şi-au pus amprenta şi influenţează în mod pozitiv ceea ce înseamnă cultură şi artă la nivel planetar. Există o corespondenţă directă între titlul lucrărilor şi ceea ce face autorul respectiv. E un fel de sculptură mai atipică, mai mult spre zona 2 D decât 3 D, cum suntem obişnuiţi la sculptura clasică, este un joc al umbrelor al pereţilor, al culorilor alb şi negru“.
JCS-Alexandra Gorghiu