Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O masă bogată de sărbători fie ea cu preparate din porc sau nu, costă anul acesta în jur de 450-500 de lei.

Crăciunul fără carnea de porc este ca iarna fără zăpadă, aşa că cei care vor să aibă piftii, cârnaţi şi caltaboşi sunt în căutarea grăsunului perfect. Dacă doriţi să îl cumpăraţi direct de la ţăran, un porc de aproximativ 100 de kilograme poate costa între 800 şi 1.000 de lei. Pe lângă aceşti bani veţi fi nevoiţi să mai daţi încă 100 de lei pentru sacrificarea şi tranşarea lui. Dacă nu vă permiteţi sau nu doriţi să cumpăraţi un porc întreg, în carmangerii veţi găsi toate cele necesare pentru ca de pe masa de sărbători să nu vă lipsească preparatele tradiţionale. Preţurile diferă în funcţie de magazin. Un kilogram de pulpă degresată are preţuri cuprinse între 15,99 şi 16,60 de lei, în timp ce cea cu slănină este ceva mai ieftină, cu preţuri între 14,50 şi 14,90 de lei. Kilogramul de ceafă costă între 19,80 şi 21,50 de lei, iar cel de cotlet între 18 şi 22 de lei. Persoanele care nu preferă carnea de porc pot opta pentru produsele din pui sau de curcan. Un kilogram de pulpe de pui costă aproximativ 14 lei, cel de piept de pui 24 de lei, în timp ce un curcan de şapte-opt kilograme costă câteva sute de lei bune. Dacă doriţi să vă preparaţi singuri cârnaţii pentru Crăciun, atunci trebuie să ştiţi că un kilogram de CPL costă între 14 şi 15,50 de lei, în timp ce în carmangerii kilogramul de cârnaţi gata afumaţi se vând cu 19,90 – 28 de lei, iar cei proaspeţi cu 13,50 – 15,00 lei.

Indiferent de sărbătoare, sarmalele sunt nelipsite de la masă. Dacă nu doriţi să cumpăraţi carne gata tocată (14 – 16,99 lei) şi alegeţi pulpă de vacă, atunci mai scoateţi din buzunare aproximativ 40 de lei pentru sarmale. După friptură şi sarmale, mesenii sunt obişnuiţi să ude bucatele cu un vin bun sau răcoritoare. Cea mai ieftină sticlă de vin costă 9,89 de lei, iar cea mai scumpă depăşeşte 60 de lei. În ceea ce priveşte băuturile răcoritoare, acum este perioada în care magazinele lansează tot felul de promoţii de genul „cumperi două, plăteşti una“. Dacă mai punem pe masă şi câteva sticle cu tărie, mai adăugăm cel puţin 100 de lei. Nu uităm nici de cozonaci sau prăjituri, aşa că dacă tragem linie şi facem calculele vom observa că festinul de sărbători ne va goli buzunarele anul acesta.