CARAŞ-SEVERIN – Recent, un nou semnal de alarmă a fost tras de cei de la „Stop defrişărilor!“, cu privire la accesul motorizat ilegal în Situl Natura 2000 din Munţii Ţarcu!
Noi imagini au fost postate de organizaţia de mediu „Stop defrişărilor!“ în ariile protejate din Munţii Ţarcu, unde continuă accesul atv-urilor, maşinilor de teren şi al motocicletelor enduro. Cu toată vigilența jandarmilor de la postul de pe Muntele Mic, mai sunt „personaje“ care efectiv ignoră cu desăvârşire acest lucru. „Chiar dacă frecvența s-a redus în urma controalelor Jandarmeriei cu post nou înființat pe Muntele Mic, în continuare există persoane care practică aceste ilegalități. Pentru a evita polemicile, precizăm că niciunul dintre cei care practică aceste sporturi nu se implică pentru combaterea tăierilor ilegale și a distrugerii pădurilor seculare din aria protejată! În timp ce taf-urile distrug solul din pădure, atv-urile, jeep-urile și motocicletele enduro distrug pajiștile alpine! Deși există drum de tractor pentru aprovizionarea stației meteo până pe Vârful Țarcu, practicanții acestor sporturi nu îl folosesc, ci turează motoarele pe toate pajiștile, pe unde au chef. Decopertează stratul de iarbă și vegetație care protejează solul de eroziune, apoi apa de ploaie și topirea zăpezii spală solul și sapă ravene și șanțuri adânci, după cum se poate vedea în imagini, care reprezintă vechi drumuri erodate de astfel de vehicule și nu drumuri de taf! Pe lângă distrugerea pajiștilor, sperie fauna sălbatică, distrug turismul ecologic, sustenabil (drumeție), poluează fonic și poluează aerul într-o zonă de liniște și conservare a naturii“, au arătat cei de la ong-ul de mediu.
Totodată, aceştia solicită organelor abilitate, inclusiv Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate -Servicul teritorial Caraș Severin, în calitate de autoritate competentă care asigură administrarea ariilor naturale din Rețeaua NATURA 2000 de pe raza județului, să continue controalele și să sancționeze drastic practicanții acestor sporturi din ariile protejate. De asemenea, cei de la „Stop defrişărilor!“ propun ca alternativă marcarea traseelor în afara acestor ariilor naturale şi a traseelor turistice. Totuşi, cei ce se hazardează şi practică astfel de sporturi trebuie să ştie faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, amenzile sunt drastice atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice.
JCS-Nicoleta Moraru
Foto:Stop defrişărilor