– D-le Tăriceanu, credeţi că reconfirmarea dumneavoastră ca lider de necontestat al PNL va fi de natură să vă întărească poziţia ca prim-ministru, sau dimpotrivă?
– Sigur că este un element care nu poate fi scos din calcul, dar nu acest aspect este important. Eu consider că principala valenţă a congresului este validarea unui lider şi politic, care are sarcina să conducă PNL-ul până la următorul congres ordinar, după alegerile din 2008, pe baza câtorva obiective pe care noi le-am definit.
– Care sunt acele obiective?
– Obiectivul politic este ca Alianţa să funcţioneze şi să fie vehiculul politic cu care ne vom prezenta în continuare în faţa alegătorilor, care a primit încrederea şi responsabilitatea prin votul alegătorilor în 2004, iar în plan guvernamental ne-am angajat la o serie de lucruri care au fost urmărite cu stricteţe, angajamentele din programul de guvernare. Aceste angajamente, în bună parte le-am realizat deja. Este vorba de aderarea la Uniunea Europeană la termenul la care ne-am angajat, adică întâi ianuarie 2007 sau angajamentul în planul politicilor economice sau sociale, al reformei instituţionale.
Cei mai tari din Europa
Ca să fiu mai concret, România are astăzi cel mai înalt ritm de creştere economică din toată Europa. Acest ritm de creştere începe să se reflecte în nivelul de trai al cetăţeanului, în salarii şi pensii. Am investit foarte mult în educaţie şi în domeniul sănătăţii. Facem eforturi pentru dezvoltarea rurală. Am investit foarte mult în agricultură. Investim foarte mult în infrastructură. Acestea sunt direcţiile prioritare ale guvernului. Important este cum păşeşte România în această nouă fază ca stat membru al Uniunii Europene. Bulina europeană trebuie să fie înţeleasă foarte clar. Este un atu extraordinar, pentru că Uniunea Europeană, în baza principiului solidarităţii, va ajuta România foarte mult, dar acest efort nu poate să nu fie însoţit de eforturile noastre, ale românilor. Vreau să-i dau României posibilitatea să aibă un start bun în UE şi să fructificăm toate şansele pe care aderarea şi calitatea de membru cu drepturi depline al UE le conferă.
Alianţa trebuie să reziste
– Ion Iliescu a declarat că PSD ar putea sprijini un guvern minoritar PNL. Credeţi că este fezabilă o asemenea guvernare?
– Vă spuneam şi înainte, eu plec de la premisa că alături de colegii noştri din Alianţă – mă refer la PD – vom da dovadă de maturitate, de înţelepciune, pentru a nu-i dezamăgi pe români. Românii ne-au dat un mandat pe care trebuie să îl ducem până la capăt.
– Haideţi să nu ne referim strict la situaţia concretă, ci la modul general. Un guvern minoritar sprijinit de un partid din opoziţie poate sau nu poate funcţiona măcar aproape de parametrii optimi?
– Nimeni nu a putut până acum să definească parametrii optimi. Parametrii optimi înseamnă ca guvernul să-şi poată realiza obiectivele. Este mult mai complicat să guvernezi în coaliţie sau cu un guvern minoritar, dar în România aceste lucruri s-au mai întâmplat şi nu ar fi o noutate. Eu nu plec de la această premisă, dar consider că actuala coaliţie are suportul necesar şi trebuie să meargă cu mandatul până la capăt.
Platformiştii, buni şi răi
– La congres nu s-a auzit nici măcar o voce critică la adresa dumneavoastră. Credeţi că au plecat toţi platformiştii?
– Platformiştii îi poţi număra pe degetele de la mâini. Ei nu au reprezentat o mişcare importantă în PNL. Este strict un grup disident, care şi-a pus, mai presus de orice, ambiţiile şi orgoliile personale, interesele economice – pentru că foarte mulţi au firme care câştigă mulţi bani de la stat – şi alte afaceri. Asta reprezintă disidenţii, care încercau să introducă în PNL dictatura unei minorităţi împotriva majorităţii. Aşa ceva nu se poate nicăieri.
– Conform cutumei că orice aripă desprinsă din PNL ajunge să fuzioneze, ca partid, cu PNL, credeţi că PLD va reveni la matcă?
– Sunt câţiva oameni care au plecat pe care îi consider de valoare şi de bună credinţă şi cred că îşi vor da seama, mai devreme sau mai târziu, că au greşit, aşa că nu este exclus ca o parte din ei să revină. Categoric, însă, nu au ce să caute în PNL oameni care au un trecut controversat, legat de comunism, legat de colaborarea cu Securitatea.
S.T.