Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, cere la cel mai înalt nivel ca organele de cercetare și de urmărire penală și judecătorii să-și facă treaba. În acest sens, Dunca a trimis un memoriu cu tot felul de fapte, întâmplări şi nume chiar lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. Se aşteaptă Inspecţia Judiciară în judeţ!

Sâmbătă, şeful judeţului a postat pe contul său de Facebook lucruri care ar îngrozi pe oricine a avut răbdare să citească. Subiectul principal al respectivei postări reliefează nemulţumirea lui Dunca față de modul în care se rezolvă sesizările făcute vizavi de neregulile găsite în Consiliul Judeţean de când a preluat conducerea judeţului, susţinând că în Caraş-Severin toate plângerile penale se lovesc de „moda dovedită de a cerceta fapte penale în așa manieră încât prescrierea faptelor să salveze infractorul. Sau, în cel mai rău caz, chiar dacă e dovedit și pedepsit, măcar să se prescrie sentința, ceea ce face ca păgubitul, de obicei bugetul județean, să rămână cu banii nerecuperați. Și infractorul, cu banii… Acest pericol ne paște și pe noi de vreme ce 1 an și jumătate nu a fost suficient să finalizăm nici o plângere penală făcută de subsemnatul. Timp în care toate cele 8 făcute la DNA, spre exemplu, împotriva mea au fost finalizate de mult timp. Cu audieri de martori cu tot, cu recursuri și soluții chiar, prin camera preliminară“.

Şi totuşi de ce a postat Dunca un adevărat „rechizitoriu“ pe Facebook? De ce a trimis un memoriu atât de amplu la Ministerul Justiţiei? „Deranjez cu siguranță și ăsta e un lucru bun pentru carăşenii de rând. Cangrena care a cuprins Banatul Montan de câteva decenii e mare și a penetrat în trecut tot. Faptul că NU am pactizat cu răul duce la aceste atacuri regulate din partea celor care răspund la comenzi. Plângerile penale împotriva mea făcute de incompetenții din județ gen Borduz de la ADI INTERCOM DEȘEURI sau a şmecherilor din sistem, gen Popovici, sunt desființate pe bandă rulantă de DNA .(recent, o altă plângere a dlui Popovici a fost infirmată de instituţii)“.

Romeo Dunca exemplifică, cu argumente şi fapte, experienţele avute cu doi magistraţi cărăşeni: judecătorul Rustin Ciasc şi şefa DIICOT Caraş-Severin, Carmen Vrânceanu. „Memoriul făcut la dl ministru Cătălin Predoiu sau sesizarea CSM în privința judecătorului Ciasc cu apucături instinctuale mai nou, ar trebui să ridice semne de întrebare serioase celor care dețin puterea. Folosirea instituțiilor pentru reglarea anumitor obligații sau tergiversarea cercetărilor penale în așa fel încât ele să se prescrie, ori bătaia de joc la adresa Camerei de Conturi care găsește prejudicii de multe milioane cu ani în urmă, iar actorii principali o duc bine mersi fără a fi trași la răspundere din simplul fapt ca procurorii chemați sa cerceteze acoperă de fapt ilegalitățile“, spune preşedintele Romeo Dunca.

Cât despre şefa DIICOT, Dunca spune că „părerea că doamnei Vrânceanu, procuror şef la DIICOT, nu-i prea pasă de problemele vandalizării județului o am de mult“, exemplificând cu faptul că nici azi nu a primit vreun răspuns „vizavi de o plângere făcută în 2018 pentru tăierile ilegale de păduri din zona Ocolului Silvic Oţelu Roşu“. „Faptul că nu am fost invitat de doamna Vrânceanu sau de procurorul de caz să dau o lămurire, dacă incompetența acesteia era atât de crasă să nu înțeleagă această situație, m-a făcut, atunci imediat, să înțeleg că corupția și tovărășia celor vinovați de dezastrul din județ e mare și se traduce într-o mare familie, organizată și unită, alimentată din avuția statului“, spune preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În postarea lui Dunca, mai apar numele lui Ion Mocioalcă, Flavius Nedelcea, Ionuţ Popovici, Stika şi alții de pe scena politică. Singurul pe care nu îl acuză grav este fostul preşedintele al CJ, Silviu Hurduzeu, despre care Dunca spune: „Silviu Hurduzeu, deputat. În trecut, fost șef de județ, și sincer să fiu, cred că e mai mult o victimă. Pe o scara de la 1 la 10 a răului din județ, unde Popovici e premiant, Silviu nici nu cred că ia nota de trecere“

Acuzat că duce lupte şi procese, că face mereu plângeri, Romeo Dunca îşi argumentează demersurile: „Am acceptat să candidez pentru această funcție, dorind sincer să aduc un trai mai bun cetățeanului de rând. Poate pare ciudat acest război, dar a te vindeca de trecutul dezastruos necesită cunoașterea acestuia. Cunoscându-l, te cutremuri și poți înțelege de ce un județ atât de frumos a rămas acolo unde astăzi îl regăsim. Ne cad poduri în județ în mod frecvent pentru că în infrastructură și întreținere nu s-a investit suficient în ultimele decenii. Dar care e motivul pentru care nu le reparăm? Am identificat în primele luni de mandat suficiente nereguli grave care dau toate răspunsurile. În cele câteva plângeri sesizate sunt 20 de milioane de lei prejudicii. Ar ajunge să reparăm toate podurile căzute. E nevoie doar ca instituțiile statului să-și facă treaba. Măcar cu viteza cu care mă cercetează pe mine. Am încetat să mai caut intenţionat nereguli pentru că e nevoie să construim, dar au fost atât de multe încât fără să vreau, ele tot apar. Dl ministru Predoiu mi-a răspuns și a dat memoriul meu PARCHETULUI de pe lângă ICCJ. Studierea în amănunt a ceea ce am semnalat și tragerea la răspundere a vinovaților, împreună cu înlocuirea din punctele cheie a 4 persoane fidele cancerului din județ, va avea ca rezultat instrumentarea plângerilor făcute de CJ. Soluționarea acestora va declanșa un val de spovedanii care va reprezenta durerea vindecării noastre ca județ. Eu nu am nimic de pierdut dacă rămân fără funcție pentru că ea nu îmi aduce nimic pe plan personal și nici material. Părerea mea e că pierderea va fi a cetăţenilor în slujba cărora chiar sunt. Așadar, acesta e motivul pentru care spun ce am de spus. Sunt un om simplu care am muncit și care îi respectă pe cei simpli, cu condiția să muncească și ei. Cu cât se dă cu pietre în mine, cu atât mai bine, pentru că înseamnă că deranjez pe cei răi“.

Întrebat ce aşteaptă prin dezvăluirea unor lucruri despre cei doi magistraţi cărăşeni, Romeo Dunca ne-a spus: „Eu am crezut mereu în Justiţie şi cred. Aştept să se sesizeze Inspecţia Judiciară. Acolo sunt magistraţi cu care nu te joci. Ei trebuie să facă puţină curăţenie în justiţia cărăşeană. Prea sunt unii care se cred zei“.

Pe cei doi magistraţi, Carmen Vrânceanu şi Rustin Ciasc, îi invităm să ne trimită un punct de vedere, în cazul în care se simt lezaţi de dezvăluirile preşedintelui Romeo Dunca.

JCS-Nina Curiţa

Toate dezvăluirile lui Romeo Dunca le puteţi citi AICI