REȘIȚA – Obiecte personale și din colecții muzeale sunt aduse laolaltă în cadrul unui proiect în premieră națională, finanțat prin AFCN. Se întâmplă la Muzeul Banatului Montan (MBM) din Reșița în cadrul expoziției vernisate ieri și care rămâne deschisă până la finalul anului!
Proiectul se derulează prin colaborarea între MBM și Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”. Însă totul a pornit de la dorința de a atrage membri ai comunității în activități la care, în mod normal, nu pot lua parte. Zece dintre aceștia se regăsesc în echipa care a organizat expoziția. Este vorba despre Ada Cruceanu, Petre Dalea, Andrei Bălbărău, Walter Fleck, Ioan Cordoș, Bujorel Purice, Julia Laeș, Sebastian Călina, Cătălin Pascu și Cristian Goian. Inițial expoziția s-a numit „Arca invențiilor”, pentru că un exponat de la muzeul din București este o timonă, iar expoziția este una tehnică. La final, s-a decis asupra denumirii „Apel la idei”, întrucât rezultatul final este rod al ideilor celor care au pus umărul la expoziție.
Ioan Cordoș, fost director al Centrului de calcul al UCMR, aduce în expoziție Reșița în paralel cu istoria tehnicii de calcul. „Am început de la ABAC, trecând spre rigla de calcul logaritmice și ajungând la mașina de contabilizat electromecanică IMB 301. Este o mașină Van de Graaff, care a marcat evoluția tehnicii de calcul prin ceea ce a reprezentat în domeniul topografiei în cristal, permițând dezvoltarea procesoarelor și evoluția ulterioară a calculatoarelor.”, a punctat Ioan Cordoș.
Pentru Ada Cruceanu, implicarea în expoziție este asemenea unei desacralizări, întrucât de obicei vine la muzeu pentru a admira și a se interesa de obiectele expuse. De data aceasta însă participă la expoziție cu un fier de călcat care are în plus nota artistică dată de pictura lui Mihai Vintilă, artist care a gândit cam cum poate fi folosit un asemenea obiect în varianta modernă a plasticii.
Bujorel Purice participă cu o mașină centrifugă, un magnetofon și o cameră video. Petre Dalea expune un micrometru care măsoară la sutimi de milimetru, iar Walter Fleck aduce o stație meteo cu care, într-un fel sau altul, se poate măsura timpul. „E important să ne creăm propria noastră cale în cultura românească, să nu lăsăm să fim amalgamați într-o mare culturală care ar putea să nu ne reprezinte!”, a spus, la final, managerul MBM, Livia Magina.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Muzeul Banatului Montan