Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Expoziția filatelică a lui Gustav Hlinka este dublată de lucrările lui Beto Nascimento. Împătimit deopotrivă de filatelie dar și de opera lui Eminescu, artistul reșițean își dedică de ani buni timpul sortării, recreării și îmbogățirii propriei colecții filatelice dedicate marelui poet!

Preocuparea sa legată de Eminescu se datorează prietenilor împătimiți la rându-le de tot ceea ce ține de poetul național. Așa au rezultat diverse colaborări derulate de-a lungul timpului și un mare număr de plicuri filatelice realizate de Gustav Hlinka. O parte dintre acestea se găsesc pe simezele Direcției pentru Cultură. „Sunt prezente exponate având legătură cu locații diferite. Unele sunt dedicate Oraviței, cuprinzând imaginea teatrului atât în interior, cât și în exterior, dar și figura lui Mihai Pascali, cu a cărui trupă Eminescu venea la Oravița. Mai apar și exponate cu desene pe care le-am făcut după statuia poetului de la Oravița, dar și cu alte teme legate de Oravița. Ani buni am colaborat cu bunul meu prieten Ionel Aiacoboae, iar acum, după plecarea sa definitivă, colaborarea mea cu Oravița este legată de numele lui Ionel Bota. Așa încerc să păstrez și să duc mai departe interacțiunea cu Oravița.”, a spus Gustav Hlinka la vernisajul expoziției care cuprinde și cel mai recent plic filatelic cu Eminescu realizat de Filatelia Română.

Pe simeze se văd și 13 lucrări realizate de artistul brazilian Beto Nascimento, cu care Gustav Hlinka colaborează din 2019. S-a înfiripat astfel o frumoasă prietenie între artiști din zone diferite de pe glob, prietenie concretizată în participări comune la expoziții internaționale. De altfel, lucrările artistului brazilian se văd din nou la Reșița, după ce, și anul trecut, a fost prezent pe simezele Direcției pentru Cultură.

JCS-Ionel Ivașcu