REȘIȚA – Proiecția de gală a primului film artistic dedicat celui mai mare compozitor român a avut loc la Cinema Dacia!
Organizată de Cluburile Lions Reșița Montană, Onix și Kindness și inclusă în Turneul național al proiecțiilor de gală ale filmului „Enescu, jupuit de viu“, cea de luni seara s-a bucurat de o sală relativ plină, comparativ cu alte ocazii oferite publicului reșițean avid de cultură de a se conecta la evenimente de nivel național. Participarea s-a făcut pe baza invitațiilor disponibile în schimbul unei donații de 50 de lei, fondurile astfel atrase având ca primă destinație acoperirea costurilor evenimentului, cele rămase fiind direcționate către proiectele sociale ale cluburilor. O precizare necesară în condițiile în care cu toții iubim artele cât timp nu vine vorba despre susținerea ei.
„Este un film în totalitate independent, ca și celelalte două filme artistice pe care le-am făcut: «Nu sunt faimos, dar sunt aromân» și «Între chin și amin». A fost o foarte mare victorie ca din toate încasările acestuia din urmă – un film despre temnițele comuniste – o parte să se ducă în finanțarea pentru «Enescu». Mulțumesc de fiecare dată publicului care vine să vadă acest film românesc independent, un film care are deja 10 premii și peste 16 nominalizări la festivaluri internaționale. Chiar astăzi (luni, n.n.) am primit vestea că filmul nostru este în selecția oficială a Festivalului de la Salerno, ajuns la a 79-a ediție“, a declarat regizorul filmului, Toma Enache.
În condițiile în care proiecția de duminică, de la Timișoara, a umplut Cinema Capitol (cu o capacitate de circa 875 de locuri), păstrând proporțiile, putem spune că e de apreciat faptul că la Reșița, într-o zi de luni, evenimentul a fost onorat de circa 300 de spectatori, într-o sală cu 400 de locuri. Cât despre film, el trebuie văzut la momentul în care va intra în circuitul comercial, nu doar pentru că este primul film artistic despre George Enescu care apare pe marile ecrane la aproape 70 de ani de la moartea acestuia, ci pentru că el completează cu o dimensiune umană imaginea marelui compozitor român cu care ne place să ne mândrim, dar despre a cărui viață nu știm în realitate mai nimic. Putem începe așadar aflând, într-o sală de cinema, câte ceva despre fascinanta poveste de dragoste pe care George Enescu a trăit-o cu prințesa Măruca Cantacuzino și despre creația operei pe care compozitorul o considera cea mai importantă, „Oedip“.
JCS-Walter Fleck