Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Artista Florica Prevenda este prezentă în Caraș-Severin cu expoziții la Reșița și Gărâna. Ne referim la vernisajele desfășurate marți la Muzeul Banatului Montan (MBM), respectiv miercuri cu ocazia cafenelei critice, moderată în „capitala” jazz-ului de prof. univ. Bogdan Lefter!

O expoziție precum o ploaie de vară, într-o atmosferă deosebită și cu participanți speciali. Sunt cuvintele cu care Livia Magina, director MBM, a descris vernisajul de marți. Periplul acoperă extremități ale țării care, în opinia prof. Lefter, definesc un spațiu pe orizontala sudului de unde provine artista. „Florica Prevenda stăpânește o tehnică deosebită prin care explorează identitatea feminină. Acum se întoarce în copilărie, în spațiul ei de proveniență, tablourile înfățișând peisaje statice încărcate de emoția trecutului.”, descrie prof. Lefter expoziția „Undeva în timp”.

Povestea artistei e simplă, părinții săi fiind deportați din Albania, mai întâi în Banat și apoi în Bărăgan. „Facem drumul invers, expunând întâi la Constanța. Probabil a treia etapă va fi în Albania. Sunt lucrări importante care amintesc de o vreme din copilăria artistei. Culorile sunt puternice, fiecare lucrare încapsulând o emoție prin care artista ne face părtași la acea perioadă, fără să accentueze dimensiunea traumei. Apare doar o sugestie a acesteia, care ajută privitorul să-și vindece traume eventuale pe care le-ar putea purta.”, am aflat de la Mădălina Mirea, curatorul expoziției.

Despre artistă trebuie precizat că a expus în galerii din New York, Londra, Bruxelles, Milano, Salonic, Cracovia, Rotterdam, Bonn, Tirana, dar și la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național de Artă din București, Muzeul de Artă din Timișoara și în galerii private din țară și din străinătate. În 2005, a fost distinsă cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler. „În Reșița, cunosc pe cineva care a manifestat un interes deosebit pentru lucrările și cariera mea. Mi-a stârnit curiozitatea să ajung aici prin felul în care mi-a vorbit despre oraș. Cu acest prilej descopăr și Gărâna și îmi place foarte mult să văd pădure și munte!”, afirmă artista.

Evenimentul de la Gărâna se înscrie într-un vechi proiect de dezbateri publice pe teme de actualitate culturală, inițiat de prof. Lefter și desfășurat ani la rând în București, dar uneori și în locuri din țară unde au loc evenimente culturale importante. Cafeneaua critică de ieri a însemnat o dezbatere despre pictura Floricăi Prevenda în contextul artei contemporane.

JCS-Ionel Ivașcu