Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Însă reţeta unei afaceri de succes, care să cureţe judeţul de gunoaie, mai are nevoie şi de aprobarea consilierilor din opoziţie!

Zilele trecute, cu prilejul unor discuţii purtate în legătură cu funcţionarea deponeului de la Lupac, administraţia judeţeană a avut parte de prezentarea unui model de succes despre cum se pot scoate bani din deşeuri, făcută de Javier Columbrans, directorul unei companii din Spania, care deţine două fabrici în regatul iberic, dintre care una lângă Madrid. Acolo colectează PET-uri, plastic, polistiren, uleiuri uzate sau nu, şi o serie de alte materiale din care, printr-un laborios proces tehnologic, deloc poluant, se obţine bio-gaz, bio-diesel, căldură, curent şi… profit.

Şeful administraţiei judeţene, Romeo Dunca, sublinia că a văzut o astfel de fabrică în Germania, însă interesant este că, deşi alţii se plâng că deşeurile sunt greu valorificabile, în judeţul nostru acest model ar putea fi soluţia. La noi în ţară, tona de PET, balotată şi vândută separat către reciclatorii finali presupune un venit de 120-150 de lei pe tonă, pe lângă care statul mai plăteşte o subvenţie de 1.000-1.100 de lei pe tonă. În total, undeva la 1.300 de lei sau 215 euro venit pe tonă, doar din plastic. La asta se adaugă partea de uleiuri.

Adelin Tuţă, şeful Investiţiilor municipalităţii reşiţene – cel care l-a prezentat lui Romeo Dunca pe investitorul spaniol –, a explicat că dacă reuşim să atragem fonduri europene, în funcţie de capacitatea fabricii, s-ar putea primi undeva la 50 de milioane de euro. Iar cofinanţarea judeţului ar fi de 2%, însă cu venituri care vor fi pe măsură, pentru că „o asemenea fabrică în Spania produce profit de 8 milioane de euro. Ei au două“, preciza Tuţă.

Dunca a subliniat că el nu trebuie să fie convins, ci consilierii judeţeni: „Pe mine mă interesează un astfel de proiect. Condiţia este ca noi să obţinem bani europeni, pentru că dacă reuşim, nu vom avea nicio problemă să folosim produsele din groapa noastră de gunoi şi – de ce nu? – să mai cumpărăm şi de la alţii. Facem o fabrică şi cumpărăm plasticul, prin concurenţă, de la ceilalţi. Pe noi ne interesează! Trebuie ca voi, cei de la Fonduri, să ne spuneţi cum putem obţine bani europeni pentru un astfel de proiect“.

Preşedintele CJ a spus că urmează o vizită la fabrica de lângă Madrid, urmând să facă personal parte din delegaţie, ca să vadă cum funcţionează, completând: „Eu le transmit consilierilor că trebuie să înţeleagă importanţa! La firma noastră, am autorizaţie şi colectez toate deşeurile medicale din Europa de Est – Bulgaria, inclusiv Ucraina –, şi le duc în Germania, la Hamburg, la o fabrică. Cine vinde acolo, plăteşte 10.000 de euro pe un camion. Vă spun că astfel de fabrici pot să cureţe orice zonă. Cu siguranţă, nu numai judeţul Caraş-Severin, poate şi cele învecinate vor deveni mult mai curate. Pentru că materia primă pe care o cumpără o găsim peste tot. Pentru că în momentul în care cumperi cu 100-200 de lei tona de plastic, toată lumea va fi interesată să-l adune, să-l aducă. (…) Pe noi ne-aţi convins! Şi consilierii de la opoziţie trebuie convinşi, astfel de proiecte trebuie să găsim!“.

JCS-Antoniu Mocanu