Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – O nouă încercare pentru turismul din Valea Bistrei, a Șucului și a Sebeșului este programată pentru ziua de luni, 15 mai, la ora 11, când aleșii județului vor cântări din nou dacă doresc modernizarea drumului pentru dezvoltarea turismului sau dacă acesta va rămâne în continuare dedicat exploatării pădurilor! Între timp, nici măcar fagii marcați turistic de cei de la Salvamont nu mai scapă de drujbe!

De două ori, județul a pierdut, unii dintre aleși renunțând la dezvoltarea turistică în favoarea tăierii pădurilor. Este vorba despre împiedicarea trecerii în administrarea județului a drumului forestier ce face legătura dintre Poiana Mărului, zona Munților Țarcu și localitatea Borlova, care ar fi dus la modernizarea, chiar asfaltarea acestuia, deși acest lucru nu ar fi oprit exploatările forestiere. În urma votului negativ, s-a considerat că „șansa turismului pentru comunele Zăvoi și Turnu Ruieni mai are timp să aștepte“, după cum nota Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean.

Dar lucrurile ar putea intra pe făgașul normal, spre un turism civilizat. „Luni avem din nou pe ordinea de zi aprobarea unei modificări minore a unui articol dintr-o hotărâre de Consiliu Județean. Prin aceasta, cerem un drum forestier în administrare de la Romsilva, pentru a-l introduce în circuitul turistic. Drumul este exact cel care se termină în locul din fotografie, unde se pare că nevoia de masă lemnoasă este atât de stringentă încât nici măcar fagul având marcajul pe el nu a avut sorți de scăpare. Conducerea Romsilva din județ, prin demersul făcut de dl Tabugan, cât și cea de la nivel național au răspuns pozitiv solicitării noastre. Acest lucru dovedește că, acolo sus, dezvoltarea turistică din județ este luată în seamă. Refuzul opoziției din CJ arată însă alte planuri, care se aplică cu oameni mai mici (în funcție). Cu toate că dl consilier Bona e șef pe la un alt ocol, iar dl Crina se ocupa în timpul liber de lucrări de asfaltare, canalizare sau rețele de apă prin spărturile cărora se scurge apa din județ, creând prejudicii celor implicați, totuși se iau de mână blocând la vot în mod concret, exact trecerea spre exploatarea turistică a drumului, la capătul căruia și-a dat sfârșitul falnicul fag folosit ani de zile ca și marcaj turistic!“, a notat președintele CJ pe o rețea de socializare.

Șeful județului promite însă că va face orice-i stă în putință pentru ca lucrurile să nu rămână astfel: „Vom supune la vot încă odată și încă odată acest proiect, până când mandatul meu se va termina sau până când opoziția PSD neconstructivă din județ va ceda! Pentru că am convingerea că în mod rațional și legal cele două interese, turistic și de exploatare durabilă a aurului verde, pot exista folosindu-se civilizat de aceeași cale de acces. Dar să sperăm că șansa dezvoltării turistice va învinge în fața altor motive, măcar în ședința de luni, 15 mai.“, a încheiat Dunca.

JCS-A.M.