Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – …America a mers mai departe fără Kennedy!“. Președintele Consiliului Județean a făcut afirmația vizavi de schimbarea medicului Caius Diaconescu în Consiliul de Administrație a Spitalului Județean, fiind acuzat de Opoziție că ar urmări de fapt demiterea managerului Alina Stancovici!

Aleșii județului au votat înlocuirea medicului Caius Diaconescu (consilier județean Pro România) cu Viorel Bașag (PNL), în calitate de reprezentant al CJ în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița. CJ mai are în acest organism un reprezentant, economistul Ovidiu Chimigeriu (tot consilier PNL).

Luarea deciziei a plecat de la faptul că medicul Diaconescu a invocat un interes personal pentru a nu participa la votarea în CJ a bugetului SJUR, instituție aflată în subordinea forului județean. Și pentru evitarea unor situații similare, s-a optat pentru înlocuirea acestuia cu Viorel Bașag. Mai ales că Diaconescu avea triplă calitate: cea de consilier judeţean, membru al Consiliului de Administrație și angajat al spitalului.

Votul nu a fost unul simplu, răzvrătind spiritele Opoziției. Vehemente au fost cuvintele Gabrielei Stuparu (PSD), din care s-a desprins că, în textele de lege, nu a găsit niciun motiv de incompatibilitate sau conflict. Chiar și așa, președintele CJ Romeo Dunca a rămas neînduplecat, după repetatele situații în care incompatibilitățile și conflictele de interese au blocat votul în CJ: „Având în vedere că trăim toți în România, știm toți că iaurtul nu frige, dar există proverbul ăsta că dacă te arzi cu supă, sufli și-n iaurt“.

Ionuț Popovici (PMP) crede însă că în spatele înlocuirii lui Diaconescu stă interesul obținerii unui vot în plus de partea liberalilor în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, pentru a o putea demite pe Alina Stancovici, managerul SJUR. Cu toate opozițiile… Opoziției, medicul Diaconescu a fost demis, în urma numărării voturilor, 15 consilieri fiind pentru revocare, ceilalți 11 împotrivă.

S-a spus și că atribuirea acestei calități unui liberal strică balanța împărțelilor făcute între aleșii județului, Opoziția propunând-o pe Gabriela Stuparu pentru locul rămas liber în urma revocării. Bătălia a fost stinsă din fașă, pentru că aceasta nu a dorit să-și exprime acceptul, Flavius Nedelcea (PRO România) retrăgându-și propunerea. Iar Viorel Bașag a fost votat, în unanimitate, de cei 17 consilieri care au mai participat la procedură.

Diaconescu: Când un nebun ajunge la palat…
Dunca: Dl. Diaconescu e un medic bun şi apreciat…

Parafrazându-l pe Molière, părintele satirei comice, medicul Diaconescu a comentat cele întâmplate astfel: „Când un nebun ajunge la palat, în palat nu devine rege, ci regatul ajunge circ. Eu respect mult prea mult această instituție a palatului administrativ și nu intru în polemici cu nimeni. Nu fac circ. Punct“.

Și chiar dacă am putea spune că, totuși, iaurtul frige, președintele CJ nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa medicului revocat: „Motivul schimbării e că ați văzut câte probleme avem cu suspiciunile de compatibilități, cu suspiciunile de conflicte. Și haide să-i ușurăm viața acestui medic foarte bun, foarte apreciat. Cu care chiar am o relație civilizată, e și client la City Center. E om serios, apreciat și să-l lăsăm să-l scoatem din circul ăsta la care e forțat să participe. De fiecare dată când doamna (manager SJUR – n.r.) mai scrie câte o epistolă din asta în care recunoaște niște lucruri și chiar rămân uimit să aflu lucruri noi. Ați văzut, a murit Kennedy și America a mers mai departe! N-o să stăm noi într-un om sau în altul. Poate fi sigur un motiv continuu de spectacol. Dar s-a votat și gata“.

JCS-Antoniu Mocanu