REŞIŢA – Preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, a prezentat proiectele următoare pe care instituţia le va derula.
Consiliul Judeţean a câştigat o finanţare pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu II care începe în 2016 – reabilitare reţele de apă şi canalizare, staţii de epurare şi uzine de apă – în mediul urban, dar şi în nouă localităţi din mediul rural.
„Este scos la licitaţie conform normelor europene. În Caraş-Severin, în acest an lucrăm pe programe europene în valoare de circa 160 de milioane de euro. Volumul total al proiectelor implementate, în implementare sau câştigate se ridică la peste 730 de milioane de euro în aceşti ani. Am scos la concurs posturile pentru echipajul acelui vaporetto, Baziaş 1 (investiţie de 2,5 milioane de euro), urmând ca în momentul în care acest concurs este adjudecat echipajul să aducă de la Orşova nava. S-a semnat contractul de realizare al bacului de transport greu cu şantierul naval din Orşova şi a fost scos la licitaţie în două faze podul de la Socol“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. La nivelul forului judeţean a fost făcut un plan de intervenţie pentru drumurile din județ, în valoare de 12,5 milioane de lei, finanţate pentru prima dată doar din bugetul judeţului. „Aşteptăm alocarea de fonduri pe Ordonanţa 28 – unde am solicitat 11,5 milioane de lei – ca să putem termina Reşiţa–Greoni, Caransebeş–Muntele Mic, Reşiţa–Văliug şi Dalboşeţ–Şopotu Nou“, a mai adăugat Frunzăverde.
În continuare se aşteaptă de la Guvern ca din sumele defalcate din TVA – aşa cum se finanţează drumurile judeţene – să se aloce şi judeţului fonduri importante.
„Repet, cele 12,5 milioane vor fi practic folosite pentru reparații, dar această sumă reprezintă banii Consiliului. Niciodată până acum nu am mai luat sumele necesare pentru acest lucru din banii CJ. Drumurile județene suferă din cauza subfinanțării lor încă din 2009. Ele au fost preluate la Ministerul Dezvoltării aproape trei ani, motiv pentru care nu am putut să intervenim pe ele, iar ulterior au fost alocaţi foarte puţini bani. Anul acesta niciun județ nu a primit fonduri pentru drumuri. Este expresia imediată a modului în care se guvernează astăzi, adică preferăm să dăm miliarde în diverse comune pentru lucruri de o mai mică sau o mai mare importanță decât să dăm pentru infrastructura globală a unui teritoriu, a unei unități administrativ teritoriale regionale“, a mai adăugat preşedintele CJ Caraş-Severin.
Pe Programul Operaţional Regional, primul drum pe Regiunea Vest ca prioritate este cel dintre Comorâște şi Lipova, fiind făcute demersuri pentru introducerea, ca prioritate, a drumului Rusca Montană-Făget. Cele două ar reprezenta o legătură cu autostrada. Drumul Comorâște-Lipova are o lungime de 110 km, din care 55 pe teritoriul Caraş–Severinului, şi reprezintă primul proiect de infrastructură rutieră trans-județeană de relevanță regională.