Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Acesta este stadiul actual al primului film artistic regizat de Sabin Dorohoi!

Profesioniștii din domeniu folosesc termenul de „tăieturi” pentru a denumi diversele stadii de montaj ale unui film. Și cum Sabin Dorohoi este un profesionist adevărat, preluăm și noi termenul pe care l-am aflat în cadrul discuției cu el. Am mai aflat că la filmele artistice trebuie să fie mai multe stadii complete. Adică, filmul cap-coadă se face sub o formă, după care, în prima fază, se trimite celor implicați direct, în cazul de față co-producătorii germani și producătorul Dan Burlac.

„Filmul este analizat, după care se reface ținând cont de sugestiile primite. Asta se repetă de mai multe ori, fiind un proces migălos care durează luni de zile. În momentul de față, trecem de la etapa 2 la 3. Apoi urmează montajul, sunetul, muzica, colorizarea, grafica, efecte speciale. De exemplu, casa personajului principal este casa bunicilor și părinților mei de la Bocșa, unde am filmat o bună parte. Acțiunea se întâmplă pe malul Dunării dar, ca să punem grădina acolo, se folosește tehnologia de efecte speciale”, am aflat de la Sabin.

La momentul potrivit, Clara” va fi trimis spre distribuitori. Cu ocazia festivalului de la Cannes, filmul a fost deja prezentat câtorva zeci de potențiali distribuitori europeni puternici. Din exteriorul echipei, au văzut producția doar cei de la ZDF Arte, care au apreciat imaginea și, fiind super-profesioniști, au făcut diverse sugestii. Regizorul estimează că filmul ar putea fi pregătit pentru festivaluri la începutul lui 2023, întrucât e un film făcut pentru a concura în competiții internaționale. Asta reprezintă un pas foarte important pentru drumul dorit de Sabin Dorohoi, acela de a face pasul spre exteriorul țării.

„A avea un film finalizat înseamnă a începe perioada de înscriere la festivaluri mari de film. În funcție de cine și unde va fi selectat filmul, va avea loc premiera mondială, ulterior urmând premiere europene și americane. Abia apoi filmul va ajunge și în România”, a încheiat Sabin.

Filmările s-au dovedit foarte obositoare pentru cei doi actori, Olga Torok și Luca Puia. Olga e o profesionistă, iar Luca, deși are doar 13 ani, se află la al doilea film. A fost o experiență interesantă pentru el, lucru pe care regizorul l-a simțit în cele povestite de copilul-actor seara înainte să se dea stingerea.

JCS-Ionel Ivașcu