Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În calitate de fost director al DSP Caraş-Severin, medicul chirurg a ţinut să precizeze cum stau lucrurile în privinţa sporurilor acordate în sistemul sanitar!

Explicaţiile lui Romeo Dumitrescu contrazic, în primul rând, afirmaţiile dr. Paul Purea în legătură cu sporurile de risc epidemiologic încasate lunar pentru un bolnav infectat cu virusul SARS CoV-2, conform cărora acestea ar fi ajuns la 30.000 de euro, respectiv 150.000 de lei: „Avem un păstor al administraţiei noastre pe nume Paul Purea, care nu are habar de administraţie. Se vede foarte clar atunci când spune că pentru un bolnav cu Covid-19 s-au cheltuit 30.000 euro. Asta înseamnă 1,5 miliarde lei. Eu când am fost la Direcţia Sanitară, pentru întreg judeţul Caraş-Severin, cuprinzând 6 spitale şi populaţia care nu a fost internată, plus carantinaţii, iniţial la cinci centre de carantinare, pe urmă la două, acolo cheltuielile au fost în sfera turistică, adică trei mese pe zi şi cazarea pe care au pretins-o hotelierii, plus paza şi tot ce s-a făcut de la Jandarmerie, plus medicii care au făcut consulturile epidemiologice ş.a., noi în total, cu analizele făcute la Timişoara (în vremea aceea se deplasau zilnic dimineaţa şi seara două maşini ale DSP), deci în total am cheltuit 11 miliarde de lei. În ipoteza că s-ar fi cheltuit 30.000 de euro pentru un bolnav, înseamnă că noi pe lună am fi tocat banii pentru 100 de persoane“.

Referindu-se în continuare la cele afirmate de Paul Purea, medicul Romeo Dumitrescu spune că e absolut aberant ca 400 de angajaţi de la Spitalul Judeţean să fi primit prime şi sporuri de 80 la sută şi că şi-ar fi permis reducerea activităţii cu 50 la sută, în condiţiile în care s-a primit ordin de la minister să facă acest lucru şi să fie internate doar cazurile de urgenţă: „UPU SMURD primeşte bani direct de la Ministerul Sănătăţii şi, într-adevăr, acolo sunt 75 la sută bonificaţii pentru că au contact direct cu bolnavii Covid-19, dar e ceva stabilit de Raed Arafat pe întreaga Românie, deci banii pentru UPU, pentru cei 120 de angajaţi, nu vin de la Consiliul Judeţean. Acelaşi lucru se întâmplă cu Medicina Legală, care nu primeşte bani de la Consiliul Judeţean, ci primeşte bani fie de la Ministerul Sănătăţii, fie de la Interne sau de la Ministerul de Justiţie. În sfârşit, marea noastră majoritate, atât subsemnatul, cât şi toţi chirurgii, interniştii şi alţii avem 12 la sută spor. Suntem plătiţi la gărzi cu salariile din anul 2010, din vremea când ni s-au tăiat salariile la jumătate, atunci era Băsescu preşedinte şi Boc prim-ministru. Sigur că aici sunt nedreptăţi. Iar noi, majoritatea, primim salariile de la Casa de Asigurări de Sănătate, în niciun caz de la Consiliul Judeţean sau de la Primăria Reşiţa, care nu dă un ban. Cu alte cuvinte, acest domn care afirmă că a făcut chirurgie vasculară la Baia de Aramă, că a făcut chirurgie cardiovasculară la Drobeta Turnu-Severin, că el operează cu o mână ce operăm noi, patru – şase chirurgi, aceste lucruri fac parte din categoria ponegririlor care nu sunt reale. Deci, nemulţumirea noastră nu este cauzată de ce spune domnul ăsta, care spune că din cauza banilor cheltuiţi pentru Spitalul Judeţean, domnul Dunca nu mai are bani să facă drumurile. 30.000 de euro pentru un bolnav Covid-19 este o aberaţie care nu există nicăieri în lumea asta. Noi primim decontul pentru salarii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru fiecare caz rezolvat la spital se primesc aproximativ 1.500 lei. A mai dat şi ministerul plăţi compensatorii, fiindcă s-au mărit toate preţurile la medicamente şi materiale sanitare“.

Referindu-se la mărirea de salarii, Dumitrescu subliniază că iniţiativa i-a aparţinut Olguţei Vasilescu, când a fost la Ministerul Muncii, pentru a împiedica migrarea fără precedent a medicilor din România: „S-a reuşit, chiar dacă domnul Purea spune că nu s-a reuşit. Anul trecut au fost 1000 de cadre medicale care au plecat, faţă de 5000 sau 6000 câţi au plecat pe an. În afară de faptul că îşi bate joc de noi şi ne critică, ce face el, de fapt, în spitalul ăsta?! Cum să fii preşedinte de Consiliu de Administraţie al spitalului când nu ştii cum este bugetat spitalul? Eu sunt dispus să-i dau o replică pentru că nici măcar nu a stat de vorbă cu noi, dar lansează din nu ştiu ce surse aberaţii de genul acesta“, a adăugat medicul chirurg Romeo Dumitrescu.

JCS-Alexandra Gorghiu