REŞIŢA – Ministerul Educaţiei Naţionale a hotărât evaluarea competenţelor elevilor la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a.Cu toate acestea, nu toţi elevii vor participa la testare întrucât, în anul şcolar în curs, aceste evaluări se vor desfăşura prin pilotare pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional.
Din Caraş-Severin, pentru a participa la Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a au fost selectate Şcolile cu clasele I-VIII Cornereva şi Nr.1 Anina. Unităţile şcolare selectate pentru a participa la Evaluarea naţională la finalul clasei a IV-a sunt Liceul Bilingv Româno-Croat Caraşova şi Şcoala cu clasele I-VIII Vrani.
De asemenea, de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 Reşiţa şi Şcoala cu clasele I-VIII „Kocea Angelcovici“ Liubcova vor fi evaluaţi elevii care finalizează în acest an clasa a VI-a. Potrivit calendarului evaluărilor-pilot în 9 şi 10 mai se va desfăşura evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a, în 15 mai este programată evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a, iar în 22 mai vor fi evaluaţi elevii la finalul clasei a VI-a.
Testele care vor fi administrate, precum şi baremele de corectare aferente, sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). La clasa a II-a, acestea vizează competenţele de receptare-producere a mesajelor şi competenţele de matematică. Rezultatele obţinute la evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a sunt valorificate prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea lor în portofoliul educaţional al elevului şi informarea părinţilor asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a va include disciplinele limba română, limba maternă – pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale – şi matematică. Rezultatele evaluării contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale şi sunt utilizate de CNEE pentru realizarea unor studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţământ primar.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a are ca scop optimizarea învăţării, elaborarea, acolo unde este cazul, a planurilor individualizate de învăţare şi pre-orientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Testele conţin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate, limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe.
Lavinia Predescu