Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Raportul instituţiei de monitorizare în sănătate denotă atât încărcare profesională, cât şi lacune.

Dacă analiza efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin a relevat probleme în ceea ce priveşte medicii de familie cărăşeni, nici în cazul situaţiei numerice a medicilor specialişti nu stăm pe roze. Raportarea numărului acestora la cel al populaţiei determină proporţii „extrem de inegale“, potrivit sintezei instituţiei.

„Spre deosebire de asistenţa medicală primară, aici este necesară o nuanţare, în sensul că dimensionarea diferitelor specialităţi medicale ţine cont şi de morbiditatea prin boli, dar şi de incidenţa statistică a cazurilor. Putem constata că raportul număr de pacienţi – medic variază în limite mult prea largi, de la 8.500 pentru medicina internă la 327.000 pentru endocrinologie (un singur medic în judeţ). Specialităţile cele mai deficitare în medici sunt endocrinologia, urologia, oncologia, neonatologia, medicina legală sau diabetul şi bolile metabolice şi de nutriţie. Nu putem spune că sunt bine reprezentate nici alte specialităţi cum ar fi ortopedia, psihiatria, bolile infecţioase şi altele. Un caz special este cel al specialităţii ATI, ce este încadrată la nivel de avarie la nivelul judeţului, cei câţiva specialişti fiind mai mult decât suprasolicitaţi“, consideră dr. Dragoş Luca, directorul executiv al DSP Caraş-Severin.

Însă lucrurile se complică, întrucât medicii care furnizează respectivele date sunt aceiaşi care lucrează şi în spitale şi în cabinete sau structurile medicale de ambulatoriu. „Este uşor de imaginat gradul de încărcare profesională la care s-a ajuns. Din fericire, febra plecărilor în străinătate nu a cuprins încă în masă corpul medical al judeţului nostru“, se precizează în raportul DSP.

Flavius Rotariu