REŞIŢA – Mai mult, Tatian Diaconu, omul care a decis ca CEETRUS să investească undeva la 50 de milioane de euro în municipiul de pe Bârzava, susţine că „paradoxal, tocmai lipsa de interes, de infrastructură şi de atractivitate au salvat Banatul de Munte şi Reşiţa de sindromul Valea Prahovei“!
Ceetrus România are în plan o investiţie de 50 milioane de euro la Reşiţa, pe o platformă de 40 de hectare unde vor fi construite un centru comercial, o zonă turistică şi locuinţe. „La Reşiţa discutăm de 40 ha în oraş. Este comparabil cu proiectul Coresi din Braşov dacă analizăm la nivel de impact. Reşiţa este un oraş de tip terţiar, către care investitorii nu şi-au arătat interesul şi vrem să oferim oraşului un motiv de mândrie şi să reluăm dezvoltarea oraşului. Noi lucrăm acum la masterplan, urmând ca acesta să devină un PUZ. Avem un timeline orientat către 2021 şi poate în primăvara anului 2022 să fim în construcţie cu primele elemente din masterplan. Şi la Reşiţa avem un parteneriat public-privat de tip moral, iar acest tip de parteneriat trebuie să intre în circuitul românesc în zona de investiţii“, a precizat Tatian Diaconu. Şi pentru că cel mai important om al concernului CEETRUS pledează mereu pentru Reşiţa, am vrut să aflăm de ce s-a oprit aici. Ce a văzut într-un oraş de care mulţi nu se apropie. Şi ne-a spus totul: fără cifre, fără tabele excel, ci ne-a argumentat totul cu simţăminte.
Griul trebuie asumat!
„Am redescoperit Reşiţa după 32 de ani! Ascunsă pe Valea Bîrzavei, fără să fie vreo destinaţie în sine şi nici punct de trecere obligatoriu în călătoriile mele prin ţară, o uitasem! Uitasem bruma de imagini pe care un copil de 8 ani le-ar fi putut acumula atunci când părinţii mei, mari amatori de băi la Herculane, m-au adus într-o vizită rapidă prin 1985! Am păstrat la distanţă un oarecare contact cu Reşiţa prin elemente de cultură generala sau pasiune: Cristi Chivu, echipa de handbal masculin a CSM-ului, temperaturile staţiei meteo de pe Semenic la jurnalul de seară, festivalul de la Gărâna şi câte o poveste despre locomotive! Sigur, nu sunt o referinţă atunci când vorbim despre cultura mea generală! Am revenit din obligaţie, promisesem unui om, unui reşiţean pătimaş că vin în vizită să descopăr oraşul! Am venit fără tragere de inimă, doar pentru a-mi respecta cuvântul! Am venit convins că voi găsi un oraş în declin, demografic, economic, cultural. Am venit convins că griul acela specific oraşelor industriale decăzute din gloria lor îmi va înceţoşa privirea şi turna plumb în suflet!“, ne-a spus directorul CEETRUS România.
Tatian Diaconu susţine însă că a avut noroc, a venit într-o zi cu soare şi a văzut cu luciditate unele dintre lucrurile pe care şi le-a imaginat: „Am văzut gri, am văzut ruine, am văzut furnale care nu mai fumegă, am văzut halda de zgură, tristă mărturie a unei industrii decăzute. Am văzut Mociurul, un pumnal înfipt în inima oraşului, geografic şi metaforic vorbind! Ştiu că doare să citiţi asta, dar tocmai asumarea unei realităţi este baza solidă pentru a merge mai departe, cu încredere şi dorinţa de a schimba ceva, într-un exerciţiu de coresponsabilitate comunitară“.
Culorile care animă o investiţie imensă!
Paradoxal, după tot ce a văzut, Tatian Diaconu vede de acum mai mult oportunităţile şi nu neajunsurile. De ce? „Pentru că am văzut lângă gri verdele! Mult verde ce se revarsă peste oraş, îl înconjoară, îl străbate şi îi alină durerea! Am văzut albastrul Bârzavei şi mai târziu am descoperit lacurile Secu, Trei Ape, Gozna… Am urcat pe Semenic, am fost la Gărâna, am făcut o tură cu bicicleta şi am văzut din nou verde, multă natură, natura aproape virgină, am inspirat aer curat, am inspirat viaţă! Apoi am început să cunosc oameni, primul reşiţean pătimaş mi-a făcut iniţierea, apoi am cunoscut alţii, zeci, probabil peste o sută, în doi ani. În mod ciudat nu mai văd griul atât de puternic, dezolant, plumburiu! Văd albastrul când vin în Reşiţa, văd verdele crud ce îmi inspiră viaţa şi văd flacăra aprinsă din oamenii pe care i-am întâlnit! Paradoxal, sunt convins că bucata aceasta de Românie uitată a scăpat poate de tranziţia hidoasă şi dezordonată în care s-au făcut multe greşeli. Tocmai lipsa de interes, de infrastructură şi de atractivitate au salvat Banatul de Munte şi Reşiţa de sindromul Valea Prahovei, de exemplu“, ne-a mai spus omul care a decis să investească în griul Reşiţei în jur de 50 de milioane de euro.
Într-un ton optimist, şi cu vorbe pe care mulţi reşiţeni nu le-ar spune, Tatian Diaconu, directorul CEETRUS România, a concluzionat: „Reşiţa are baza pe care se poate reclădi în tihnă: trecutul industrial fabulos, albastrul apelor, verdele muntelui şi văpaia furnalelor din sufletul bănăţenilor! Reşiţa este doar exemplul acestor multe Reşiţe din România uitată!“.
JCS- Nina Curiţa