CARAŞ-SEVERIN – Licitația pentru cele 16 loturi care cuprind această cantitate o să aibă loc în data de 5 iulie 2021!
De peste 45 de ani, Direcția Silvică Caraş-Severin produce și comercializează păstrăv de consum, cu o medie anuală de producție de aproximativ 150 – 200 de tone. Specia predominantă este păstrăvul curcubeu, fiind cel mai mare producător de păstrăv de consum dintre unitățile Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Această activitate se desfășoară în cadrul a patru ferme piscicole – păstrăvarii, amplasate în medii optime față de cerințele biologice ale păstrăvului, respectiv apă curată, limpede, rece, cu debit de apă relativ constante, cu mare capacitate de retenție a oxigenului dizolvat.
Materialul biologic de inițiere (puiet alevin) se obține prin incubarea în spații special amenajate a icrelor embrionate provenite din linii genetice controlate (import), dar și din icre provenite de la peștii reproducători proprii sortați și conduși la vârsta maturității.
Valorificarea păstrăvului de consum se face în cea mai mare parte prin licitație, cu livrare către procesatori / magazine specializate din țară, dar și în mod direct către populație, ponderea vânzărilor directe fiind de cca. 25% din cantitățile comercializate.
Păstrăvul de consum se produce și comercializează din următoarele ferme piscicole:
Păstrăvăria Topleţ, situată la 1 km de localitatea Topleţ, în vecinătatea oraşului Băile Herculane. Această păstrăvărie este alimentată cu apa din trei izvoare de munte, are o capacitate de producţie de 50 tone / an. Accesul este posibil de pe DN 6, respectiv E 70 din localitatea Topleţ de pe traseul Bucureşti – Alexandria – Craiova – Băile Herculane – Drobeta Turnu Severin – Timişoara.
Păstrăvăria Miniş este alimentată cu apa din pârâul cu acelaşi nume şi cu apa din izvorul Bigăr, este situată la 12 km de localitatea Bozovici, pe DN 57B: Oraviţa – Anina – Bozovici – Iablaniţa și are o capacitate de producţie de 50 tone / an.
Păstrăvăria Valea Bei este situată la aproximativ 10 km de localitatea Sasca Montană şi la 8 km de Potoc. Această păstrăvărie este alimentată cu apa din pârâul Valea Bei, are o capacitate de producţie de 40 tone/an. Se află în apropierea zonei turistice Ochiul Beiului (pe Cheile Nerei).
Păstrăvăria Semenic este situată la aproximativ 10 km de localitatea Văliug, respectiv 40 km de Reşiţa. Are o capacitate de producţie de 20 tone /an.
În acest moment, Direcția Silvică Caraș-Severin are pusă pe piață o cantitate de 68 de tone de păstrăv de consum, licitația pentru cele 16 loturi care cuprind această cantitate urmând să aibă loc în data de 5 iulie 2020, prețurile de pornire la licitație fiind cuprinse între 17 și 20 de lei/kg fără TVA, loturile oferite spre vânzare fiind dimensionate între 3 și 9 tone. Anunțul de licitație este disponibil pe pagina web a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Prețul de vânzare directă pentru populație, la vânzarea en-detail, este de 22 de lei/kg cu TVA inclus.
„Încurajăm consumatorii persoane fizice să cumpere păstrăv produs în Caraș-Severin, crescut în condiții apropiate de cele naturale, carnea peștilor din păstrăvăriile noastre fiind de cea mai bună calitate“, ne-a spus Dan Cîmpan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Judeţene.