CARAȘ-SEVERIN – Străinătatea face cu ochiul românilor care, în prima partea a anului, nu s-au înghesuit în Banatul Montan. Este una dintre concluziile sondajului online desfășurat în perioada 11 aprilie – 20 iulie, de către studenții Centrului UBB coordonați de prof. Gheorghe Popovici!
La chestionarul format din 45 de întrebări, au răspuns 415 respondenți, marja de eroare fiind de 3%. Răspunsurile lor arată o schimbare radicală a preferințelor de călătorie ale turiștilor români față de anul trecut. Concret, numărul celor care vor vacanțe în străinătate a crescut de aproape cinci ori, de la 10,3% anul trecut la 46,3% în 2022. „Acestă schimbare de preferințe se simte în județ și în întregul Banat Montan, unde în prima parte a anului 2022 au fost foarte puțini turiști”, se arată în studiul amintit.
Totodată, o treime dintre respondenți s-au arătat nemulțumiți față de prețurile mari la structurile turistice de cazare și masă din județ. Astfel, o masă per persoană, față de meniul oferit cu trei feluri, depășește de multe ori echivalentul în lei a 30 de euro. Potențialii turiști din România sunt dispuși să plătească, per persoană, pentru o zi de vacanță în Banatul Montan, între 75 și 100 de euro. Sub 75 de euro li se pare prea ieftin, ceea ce induce ideea de servicii turistice slabe, iar peste 100 de euro o zi de vacanță este prea scumpă.
Deși în județ sunt în jur de 10.000 de locuri de cazare, majoritatea sunt concentrate în jurul stațiunii Băile Herculane. De asemenea, respondenții se plâng că în județ nu găsesc transport organizat spre obiectivele turistice, facilități de petrecere a timpului, un calendar de evenimente sau semnal la telefon și internet în zonele turistice. Dacă la acestea adăugăm starea proastă a drumurilor, obținem „o ospitalitate a «gazdelor» care lasă un gust dulce-amar prin modelul de afaceri «le iau banii și nu-mi pasă dacă la anul mai vin sau nu»”, după cum reiese din sondajul amintit.
Chiar și așa, jumătate dintre turiști au afirmat că sigur mai revin, iar 40,% au spus chiar că vor reveni însoțiți de prieteni. De asemenea, 53,3 % dintre respondenți preferă să fie cazați într-o pensiune turistică sau agroturistică, iar 20% caută camparea și cazarea în gospodăriile țărănești. De ce ar vrea să vină sau să revină în Banatul Montan? Pentru a fi cu familia, grupul sau cuplul în locurile însorite, pentru odihnă și relaxare aproape de natură, pentru bucuria și dorința de libertate după un program propriu de vacanță. Asta deoarece dorința de călătorie în Banatul Montan a fost dată de stările de relaxare, încântare, mulțumire, curiozitate și satisfacție pe care turiștii le-au căutat și trăit aici.
Conform sondajului, turiștii vor o infrastructură turistică bine pusă la punct, semnal telefonic și internet, localnici primitori în calitate de gazde, curățenie, ordine și nivel ridicat de siguranță. „Numai ținând seama de aceste așteptări ale turiștilor și de greutățile întâlnite de ei, industria turistică a județului poate veni cu oferte creative și atrăgătoare pentru a face din Banatul Montan o destinație căutată în cadrul evenimentului «Timișoara 2023-capitală culturală europeană». Pentru ca Banatul Montan, destinația turistică 2021, să fie cunoscută este necesar ca imaginea turistică să fie construită după modelul AIDE: a atrage atenția, a stârni interesul, a provoca dorința și a trăi experiențe de neuitat pline de emoție de către turiști”, se încheie studiul coordonat de prof. Popovici.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Banatul Montan