CARAȘ-SEVERIN – În condițiile în care au existat doar câteva cazuri izolate de încălcare a legii, și acelea prezumate, subiectul poate fi reportat pentru următoarele alegeri!
Prefectul județului, Ioan Dragomir, a adresat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, mulțumiri instituțiilor, șefilor de instituții și lucrătorilor care s-au implicat sau care au avut atribuții în organizarea și desfășurarea alegerilor din 9 iunie. „A fost un examen pentru tot județul, pentru structurile care au fost implicate, începând de la Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție, Direcția de Statistică, Autoritatea Electorală Permanentă, ai căror șefi au fost pentru prima oară implicați în această activitate. Mulțumiri pentru că și-au dus-o, cu toții, la bună îndeplinire!“, a declarat acesta.
În condițiile în care, luni, încă mai erau județe care nu-și predaseră rezultatele, cele din Caraș-Severin au fost predate încă de sâmbătă. „A fost totul în regulă, am terminat cu bine și această activitate. Pot să-i felicit și pe cei care au fost aleși și pe cei care au fost realeși!“, a adăugat el.
În legătură cu situațiile semnalate în câteva localități, în care prezența la vot a flotanților a fost una masivă, prefectul Ioan Dragomir a precizat: „Fiecare cetățean are dreptul să-și exprime un vot. Că-l exprimă la Reșița, că-l exprimă (cetățeanul din Reșița) acolo de unde provine – de la Brebu, Brebu Nou, Zorlențu Mare – este dreptul lui, dacă se respectă legile. Dacă acele vize de flotant, de reședință practic, s-au făcut cu respectarea legii, cred că nu este nicio problemă! Cu siguranță, cele câteva cazuri, de la Păltiniș, Brebu, care au fost în atenția Poliției vor fi clarificate în următoarea perioadă. Dar, trebuie să ținem cont că Poliția nu putea să-i aresteze sau să-i ia de acolo, pentru că toată cercetarea lor se face sub îndrumarea și controlul procurorului.“
Până la clarificarea celor câteva cazuri, care cu siguranță nu va pune semnul întrebării rezultatul votului, reținem însă câteva date din statistica Biroului Electoral Central, potrivit căruia numărul votanților pe liste suplimentare, la nivelul întregului județ, a fost de 9.960, ceea ce ne plasa pe locul 10 pe țară. Raportând însă acești 9.960 la totalul celor înscriși pe listele permanente și complementare, 253.953, vorbim de o pondere de 2,74%, care ne plasează pe locul 2, după Mehedinți (4,66%) și înaintea județelor Teleorman (2,45%), Olt (2,32%) și Dolj (1,94%), cu mențiunea că în Dolj au votat 10.375 de flotanți.
În județ, un mare aflux s-a înregistrat la urnele din Brebu (434), Zorlențu Mare (434), Păltiniș (304), Lăpușnicu Mare (249) și Fârliug (241), pentru a aminti doar comunele în care au votat peste 200 de flotanți. Studiu de caz ar putea fi situația de la Brebu, unde din 340 de alegători pe liste permanente și complementare au votat 167 (49%), cărora li s-au adăugat 177 de alegători pe listele suplimentare, rezultând o prezență la urne de 101,18% și un raport de 1 flotant la 0,96 „permanent”. De reținut ar fi, însă recordul de prezență din acest an de la Zorlențu Mare (128%), care l-a depășit pe cel din 2020, de 119%.
JCS-Walter Fleck