Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta a constatat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, recent întors de la o întrunire la ADR Vest, unde a constatat că „nemulțumirea este generală“ și o au „toți directorii de ADR-uri“!

„La ADR Vest e o problemă, în sensul că noi speram la o descentralizare, tema aprinsă a discuției a fost ordonanța care s-a dat și se pare că nu descentralizează chiar așa de mult cum și-ar fi dorit reprezentanții performanți ai ADR-ului. Asta este. S-au făcut ghidurile pentru ceea ce ne doare pe noi, drumul de la Sasca Montană, să știți că ăla este rezolvat. Acolo nu avem niciun fel de încurcătură. În rest, mai sunt în studiu, se mai lucrează pentru elaborarea proiectelor.“, a declarat Romeo Dunca.

Potrivit oficialului, ordonanța de fapt întârzie derularea proiectelor. Ba chiar mai mult: „E o nemulțumire generală pe care o au toți directorii de ADR-uri și se încearcă o corectare, într-un fel, a ei. Are anumite lacune și practic e o ordonanță de descentralizare care centralizează și mai mult!“

Potrivit ADR Vest, ulterior întrunirii, primele ghiduri de finanțare ale Programului Regional Vest vor fi lansate în luna iunie! „Criteriile de evaluare și selecție pentru opt dintre intervențiile regionale, dintre domeniile de finanțare ale PR Vest, și stadiul lansării apelurilor de proiecte au fost analizate în Comitetul de Monitorizare pentru Programul Regional Vest 2021-2027, întrunit în ședință la Timișoara. ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru PR Vest, va publica primele opt ghiduri de finanțare până la finalul lunii iunie, etapizat, pentru următoarele intervenții regionale: Drumuri Județene; Mobilitate urbană sustenabilă; Sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 1, Producție; Sprijin pentru microîntreprinderi – apelul 2, Servicii; Eficiență energetică în clădiri publice; Infrastructură verde; Universități publice; Eficiență energetică în clădiri rezidențiale. Acestea vor însuma 23 de apeluri de proiecte, cu un buget total de peste 463 de milioane de euro“, informează ADR Vest.

Până la accesarea acestor fonduri, sperăm ca descentralizarea să opereze măcar și sub forma unei noi ordonanțe. Altfel, pâinea și cuțitul fondurilor europene vor rămâne tot la centru.

JCS-A.M.