Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pavel Roșca, președintele farmaciștilor cărășeni, crede că prevenirea la acest capitol trebuie făcută altfel, de specialiști, iar cei care au tentația consumului trebuie să știe foarte clar că sunt condamnați la moarte, iar copiii care cad pe acest drum sunt niște destine pierdute. Dependența este o boală și trebuie tratată ca atare!

Prezentam recent dorința Colegiului Farmaciștilor Caraș-Severin de a lupta împotriva adicției, a dependenței de orice fel. Asta pentru că farmaciștii au o cu totul altă viziune vizavi de consum, spre deosebire de autoritățile statului, axate mai mult pe latura ilegală, penală, a fenomenului și pe consecințele pe această linie și de pedepsire a celor implicați într-un fel sau altul.

„O să începem acum să facem comisia de adictologie pentru că vrem să fim de folos societății, subliniază Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor cărășeni. Sunt foarte multe cazuri de copii care pur și simplu sunt dependenți, adică sunt niște destine pierdute. Tocmai o mare problemă, se apucă de fumat, de băut devreme – Doamne ferește! – și de droguri. Deocamdată facem procedurile, ne pregătim lansarea mai degrabă pentru când începe școala, în toamnă. Mesajul va fi din partea noastră, a farmaciștilor, nu din partea polițiștilor, care gândesc altfel. Cu mintea noastră, suntem cât se poate de credibili și știm, vedem și cum ne cer și nouă medicamente. Deci sunt multe aspecte! I-au plictisit, au făcut mai mult rău decât bine, creează curiozitatea. Trebuie transmis mesajul. Acum sunt mai diferiți decât noi, când am fost noi tineri, se plictisesc foarte repede. Trebuie să știi foarte clar că ești condamnat la moarte, te condamni singur. Când ai ajuns dependent de opioide – Doamne ferește! – nu te mai poate trata nimeni. Ce înseamnă toleranța, adicția, sevrajul, nimeni nu le explică. Se folosesc acești termeni dar, practic, în momentul în care ești dependent, de fapt tu ești bolnav, ai o boală! Deci nu te mai tratăm ca pe un nenorocit de om, că vai că ce-ai făcut!? Nu, ești bolnav, tu nu mai poți să faci nimic! Și atunci noi, societatea, trebuie să le arătăm: nu te juca! Pentru că ăștia micii spun: a, că ăla e prost, zice așa ca să te sperie, canabisul nu dă dependență! Cum să nu dea canabisul dependență, că până și alcoolul dă dependență!? Îți ia libertatea!“.

Mizând pe aceste aspecte, motto-ul campaniei este „Alege să fii liber!“, pentru că de fapt asta înseamnă dependența, „e ca și cum te-ai băga singur într-o pușcărie, că ești dependent de ceva, de aia tindem spre independență. Poliția are limitele ei, ei vin să pedepsească pe urmă, una e când vezi un farmacist care îți vorbește și alta când vezi un polițist. Polițistul de regulă nu prea inspiră încredere, mai mult sperie. No comment, eu sunt pro lege, e autoritatea statului! Dar în autoritățile statului nu mai au încredere decât… autoritățile statului“, a încheiat șeful farmaciștilor cărășeni.  

JCS-Antoniu Mocanu