Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul liberal cărășean Dumitru Rujan se numără printre inițiatorii unui proiect legislativ care a fost adoptat, miercuri, 7 decembrie, și în Camera Deputaților, cameră decizională!

Inițiativa vizează în primul rând decontarea transportului și a terapiilor pentru persoanele cu dizabilități. Deputații Dumitru Rujan și Mara Calista, ambii PNL, au introdus o inițiativă legislativă foarte necesară persoanelor cu dizabilități, care a fost adoptată miercuri, 7 decembrie.

Este vorba despre legea privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a instituționalizării, care modifică și completează și alte acte normative.

„Au fost adoptate și mai multe amendamente foarte importante depuse de noi cu privire la protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care statul român va deconta sesiuni de terapie sau transportul. (…) Statul este dator să ofere tot suportul necesar persoanelor vulnerabile. Prin adoptarea legii și a amendamentelor pe care le-am propus venim cu măsuri concrete, cu sprijin financiar pentru cei care au nevoie de asta. Și pe viitor voi susține măsurile prin care vom crește nivelul de trai al persoanelor cu dizabilități“, a declarat Dumitru Rujan.

La rândul său, Mara Calista a completat: „Le mulțumesc colegilor deputați că au susținut adoptarea amendamentelor prin care  oferim ajutorul necesar grupurilor vulnerabile formate din persoane cu dizabilități (autism, sindrom Down, afecțiuni locomotorii sau alte afecțiuni) pentru a le crește calitatea vieții și parcursul pe care îl fac în vederea recuperării. Am propus decontarea sesiunilor de kinetoterapie, 12 sesiuni anuale pentru persoanelor cu handicap grav și 6 sesiuni pe an pentru persoanele cu handicap accentuat. Totodată, am introdus decontarea combustibilului pentru aceste persoane, precum și bonuri valorice pentru transportul electric.  Așa cum am făcut-o și până acum, îmi voi concentra activitatea parlamentară pentru a le oferi tot suportul necesar persoanelor vulnerabile. Dar am făcut și un apel către colegi: să ne așezăm la masa discuțiilor pentru a găsi soluțiile necesare pentru a le oferi un trai decent de viață, inclusiv prin creșterea indemnizațiilor“.

JCS-T.K.

Mai multe detalii aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=20498