Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ca volum, cantitățile îndepărtate din albiile cursurilor de apă au depășit, până în septembrie, 70.000 mc!

Lucrările de întreținere a obiectivelor aflate în patrimoniul Sistemului de Gospodărire a Apelor au fost realizate, până la 30 septembrie, în proporție de 85% din planificat (terasamente și cursuri – 96.000 mc), iar cele de cosire a vegetației de pe diguri cu o depășire de 10% (284 ha), potrivit unei informări înaintate de SGA Instituției Prefectului. „Aceste volume s-au realizat cu utilajele din dotare care, la ora actuală, sunt toate funcționale: 3 excavatoare șenilate, 3 buldoexcavatoare, 3 buldozere și 2 autobasculante. În perspectivă, urmează să mai primim 2 șenilate, pe care să le avem pregătite de intervenție în caz de inundații.“, a precizat directorul SGA, Cristian Suru.

Lucrări semnificative realizate în intervalul menționat sunt cele de decolmatare ale următoarelor cursuri de apă: Barheș la Cârnecea (8.000 mc), Timiș la Bucoșnița (11.700 mc) și la Caransebeș, la confluența cu Zlagna (inclusiv reprofilare albie), Pogăniș la Brebu (inclusiv corecție traseu – 5.500 mc) și Fizeș la Fizeș (plus reprofilare – 9.100 mc). De asemenea, a fost finalizată refacerea liniei de apărare a râului Bârzava pe sectorul Bocșa-Ramna (14.300 mc), prin care s-a închis breșa din digul de pe malul drept al râului, în amonte de confluența cu pârâul Vornic. Decolmatarea Bârzavei în Reșița este în continuare în derulare, volumul procesat până acum depășind 14.800 mc.

Principalele lucrări hidrotehnice aflate în patrimoniul SGA sunt cele 6 acumulări permanente de la Dognecea (Mare și Mică), Oravița (Mare și Mică), Buhui și Tăria, dar și cele 3 acumulări nepermanente pentru atenuarea undelor de viitură de pe Caraș (Lișava + Vărădia, Lișava + Ciornovăț) și de pe Bârzava (Gherteniș). Acestora li se mai adaugă un polder pe Pogăniș la Fârliug, 300 km diguri de apărare pe Bârzava, Pogăniș, Caraș, Timiș, Bistra, Nera la Socol și Dunăre la Măcești, 3.800 km cursuri de apă codificate pe raza județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj și 8.500 kmp suprafață bazin hidrografic de pe raza acestor județe.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu