Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Reșițenii au participat în număr mare la festivitățile organizate și oferite de autorități de 1 Decembrie, în piața omonimă a municipiului!

La 31 iulie 1990, prin Legea 10, Parlamentul României a proclamat data de 1 Decembrie ca Zi Națională a României, abrogând totodată Hotărârea Consiliului de Miniștri 903 din 18 august 1949, prin care 23 august era declarată zi națională. Spre deosebire de alte sărbători mai recente – 26 iunie, Ziua Drapelului Național și 29 iulie, Ziua Imnului Național – 1 Decembrie s-a impus ca sărbătoare populară, judecând după gradul de participare la festivități. Astăzi, în pofida faptului că tot județul se afla sub incidența unei avertizări cod galben de vânt puternic și căderi de precipitații mixte, la ora 13, ora începerii programului din Centrul Civic, condițiile meteorologice au fost mai mult decât prietenoase, cerul însenindându-se, în timp ce temperatura s-a apropiat de 20 de grade, odată cu apariția soarelui.

Ceremonialul a fost deschis cu salutul Drapelului de luptă al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina“ din Lugoj și a fost urmat de intonarea Imnului Naţional şi oficierea serviciului religios de către soborul de preoţi ai Episcopiei Caransebeşului. Seria alocuțiunilor a suferit mici modificări față de programul transmis de organizatori, fiind deschisă de șeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale din Caransebeș, Ovidiu Roșu, urmat de profesorul de istorie Dănilă Oberșterescu, din Reșița, care au vorbit despre istoricul și semnificațiile momentului 1 Decembrie 1918.

Prefectul Ioan Dragomir a adresat celor prezenți mesajul premierului Marcel Ciolacu, urmat de o alocuțiune în nume personal în care, cu o notă nostalgică, a mulțumit reșițenilor care au onorat evenimentul cu prezența, manifestându-și speranța ca „peste un an să fim și mai mulți în această piață, să avem parte de o adevărată paradă militară, poate și cu ostași din județul Caraș-Severin, cu mai mulți muncitori, cu mai mulți intelectuali, cu mai mulți cetățeni din Reșița. Mi-aș dori, de asemenea, ca în anul care vine, una sau două din unitățile care au făcut istorie în industria României să fie revigorate și mulți din acești muncitori să fie prezenți aici.“ În final, Dragomir și-a manifestat speranța ca „împreună cu cei care conduc astăzi destinele județului, să facem acest vis să fie realitate“, posibilă aluzie la faptul că, în opinia sa, în cazul uneia dintre cele două unități, Arsenal SA, „nu toată lumea trage în aceeaşi direcţie şi nu toată lumea are acelaşi interes“, după cum lăsa să se înțeleagă, recent.

În cuvântul său, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a reamintit că 1 Decembrie 1918 n-ar fi avut loc, iar Unitatea Națiunii Române nu s-ar fi putut înfăptui fără  contribuția a unor vizionari patrioți ca Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Iulian Hossu, Ioan Nistor și fără marii generali români victorioși în marile bătălii premergătoare Unirii, din Primul Război Mondial, de la Mărăști, Mărășești și Oituz. „Perioada marilor realizări din secolul trecut a stat sub semnul liberalismului, creat de personalitatea marcantă a lui Ion I.C. Brătianu, unul din artizanii României Mari. În această zi de sărbătoare pentru toți românii de pretutindeni, sper ca politica românească și direcția spre care este condusă România să se așeze pe baza principiilor, valorilor morale și spirituale și să se ghideze permanent după acestea. A servi interesul public înseamnă, de fapt, a urmări cu adevărat obiectivele înalte și nu interesele mărunte. Dar este și cel mai bun mod de a cinsti Istoria României și memoria celor care au făcut posibil acest moment!“, a subliniat Dunca.

Sesiunea de alocuțiuni a fost încheiată, scurt și concis – pe motiv că toată lumea, mai ales copiii, așteaptă defilarea – de primarul Reșiței, municipiul gazdă a evenimentului, Ioan Popa. Pragmatic, acesta a adus discuția în actualitate, scoțând în evidență că România a fost, în ultimii 20 de ani, de 7 ori campioană la creșterea economică, și că Produsul Intern Brut a crescut de la 29 de miliarde euro în 1989, la peste 350 de miliarde în prezent. „Previziunile pe care le fac economiști de marcă europeni sunt că, în următorii 4-5 ani, România alături de Polonia vor fi locomotivele care cresc economic în UE. România este astăzi un pilon de stabilitate în Estul Europei, este o țară la care lumea a început să se uite cu respect. Rămâne doar ca noi  să avem mai mare încredere în cei care vin după noi, în copii, în tineri. Să prezentăm mai multe exemple de genul lui David Popovici și, de ce nu, de olimpici, de copii care merg și câștigă titluri internaționale și mai puțin exemple facile, care ne vin la îndemână astăzi. Sper ca, începând de acum, să începem să avem încredere în noi și să ne respectăm mai mult unii pe alții.“, a adăugat Popa.

Partea ceremonială s-a încheiat și mai pragmatic, „ca la armată“, cu defilarea mult așteptată atât de cei mici, cât și de cei mari – părinți sau bunici, a formaţiunii MApN de la Lugoj şi a celor patru formaţiuni din structurile locale ale MAI: Poliţie, Jandarmerie, Pompieri și Poliţie de frontieră.

Și pentru că la „ruperea rândurilor“ fasolea cu ciolan pregătită sub supervizarea lui chef Marian Popovici încă mai fierbea, participanții au putut urmări, între timp, spectacolul folcloric, organizat cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin și a Primăriei Reșița, susținut de artiștii: Ramona Viţa, Ghiță Călţun Brancu, Alin Ienci, Mariana Suciu-Neidoni, Valerica Ianoşi Marian, Gabi Zaharia, Ana Maria Moldovan, Maria Morman, Tițian Puichiţă și Narcis Căldăraş, acompaniaţi de orchestra Virtuozii Semenicului, condusă de maestrul Mircea Petruţ. În program au fost intercalate și două suite de dans, prezentate publicului de Ansamblul Folcloric Renaşterea al Centrului pentru Persoane Vârstnice Reşiţa – coregraf Petrică Bagiu – și, respectiv, Ansamblul Folcloric Junii Gugulani din Caransebeș – coregraf Adrian Jurchescu.

JCS-Walter Fleck