CARAŞ-SEVERIN – 200 de rezervişti din judeţ au participat în această săptămână la un exerciţiu de mobilizare!
Astăzi se încheie MOBEX TM-CS-23, exerciţiul de mobilizare pregătit încă de anul trecut de MApN, MAI, SRI şi STS, în scopul verificării stadiului pregătirii populaţiei pentru apărare. Dacă în Timiş au fost implicaţi aproape 2.000 de rezervişti, dintre care unii au şi participat, miercuri, la trageri în poligonul de la Chişoda, la noi în judeţ „activităţile au fost pur birocratice, de prezentare, luare în evidenţă, de verificare a modului de reacţie a celor care sunt la mobilizare“, după cum le-a descris prefectul Ioan Dragomir.
Concret, cei 200 de cărăşeni care au primit un „Ordin de chemare a rezerviştilor la exerciţii şi antrenamente de mobilizare“ au trebuit să se prezinte în ziua şi intervalul orar specificate la o unitate militară din Caransebeş. În cazul subsemnatului, marţi între orele 14-20. Diferită faţă de experienţa personală de la recrutarea din urmă cu 40 de ani a fost amabilitatea personalului militar, disponibilitatea de a răspunde întrebărilor şi de a oferi informaţii celor interesaţi.
Deloc schimbată a fost, însă, timorarea evidentă a majorităţii celor ajunşi din nou „la armată“, atitudinea lor neavând nimic de a face cu vitejia şi neînfricarea declarate cotidian, mai cu seamă pe reţelele de socializare. Reţele de unde, probabil, şi-au extras şi ştirile „certe“ că, în scurt timp, ar urma să fie mobilizaţi. În realitate, participanţii au fost imediat „lăsaţi la vatră“, după completarea unui formular-test psihologic şi notarea, de către cei de la intendenţă a mărimii uniformei şi a numărului de la încăţăminte. Unii, mai curioşi şi mai puţin timoraţi, au cerut şi primit informaţii despre armament şi noile echipamente, pe care le-au şi putut încerca. La final, le-a fost decontat transportul şi au primit adeverinţe de participare, în eventualitatea în care trebuie să-şi motiveze absenţa de la serviciu.
„Exerciţiul a fost pregătit de ceva vreme şi, categoric, nu are legătură cu situaţia din Ucraina. La Caransebeş se preconizează înfiinţarea unui batalion de rezervişti şi probabil că în urma acestui exerciţiu se vor trage nişte concluzii şi, în scurt timp, acesta va începe să funcţioneze!“, a declarat prefectul.
În condiţiile în care mulţi dintre actualii rezervişti ar urma să fie scoşi din evidenţe în următorii ani, locul lor ar urma să fie luat de „rezervişti voluntari“, un nou concept la care se lucrează încă. Prin urmare, la întrebările multora dintre cei chemaţi la exerciţiu „De ce noi? De ce acum?“ s-ar putea răspunde simplu: „Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?“
JCS-Walter Fleck