Caraş-Severin, Romania

DALBOȘEȚ – Primarul comunei Dalboșeț, Florin Curița, invită toți almăjenii și nu numai, în 24 iunie, să urce pe Vârful Blidaru, acolo unde se află o fântână a cărei apă este vestită în zonă pentru puterile ei miraculoase!

În lumea creștină, 24 iunie se sărbătorește ca ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. În dimineața zilei de Sânziene, preoții bisericilor ortodoxe din Dalboșeț, Șopotu-Vechi și Gârbovăț obișnuiau, ani la rând, să urce împreună cu enoriașii de toate vârstele la Fântâna cu „Leacu”, unde săvârșeau o slujbă religioasă, iar cei prezenți veniți din toate satele almăjene și din Clisura Dunării – Sichevița, Gornea și Berzasca luau apă sfințită.

Legenda ne spune că, într-un an, în Valea Almăjului a izbucnit o molimă în rândul porcilor, zilnic oamenii pierzând câteva animale. Un bătrân din Șopotu-Vechi, care avea cea mai mare turmă de porci în luncă la Nera, s-a gândit să plece la munte, pe vârful Blidaru, în speranța că dacă porcii vor mânca jir, se vor vindeca de boală. Ajunși sus la aerul cu efect sedativ, calmant și înviorător, porcii au început sa „râmuie”(să zgurme) pământul. Așa au intrat și s-au scăldat în ochiul de apă aflat acolo. Nu mică i-a fost moșului mirarea când a văzut că porcii vioi și liniștiți căutau jirul prin frunzișul căzut. Bucuros din cale afară că porcii i s-au „zviduit”(însănătoșit) moșul a povestit în sat despre binefacerile apei din munte. Iar ochiul de apă din vârful Blidaru, de atunci și până în prezent, în zilele noastre se cheamă „Fântâna cu Leacu”. Vestea s-a răspândit repede, păcurarii oilor, vânătorii, pădurarii, tăietorii de lemne, dacă sufereau de vreo boală veneau să se spele și să bea apa tămăduitoare.

Primarul comunei Dalboșeț și angajații primăriei au început deja pregătirile pentru sărbătoarea de vineri, 24 iunie. Fântâna a fost curățată și restaurată, au fost curățate împrejurimile, a fost ridicat un foișor, au fost montate bănci de lemn.

„Împreună cu angajații primăriei și consilierii locali dorim să revigorăm acest frumos obicei și să organizăm această zi de Sânziene sub forma unei serbări câmpenești. Vom asigura transport, se pleacă la ora 10 din centrele localităților Dalboșeț și Șopotu Vechi, cei care au mașini de teren și mijloace de transport pot veni și singuri, bineînțeles. La 11.30 începe slujba de sfințire a apei, care va fi oficiată de preoții bisericilor din Dalboșeț, Șopotu Vechi, Șopotu Nou, Gîrbovăț, dar ne va fi alături și părintele Cosmin Brebu de la Reșița. După slujbă, sărbătoarea continuă. Va fi frumos! Așa că, dragi concetățeni, dragi almăjeni, pentru câteva ore uitați de griji și haideți la Fântâna cu Leacu. Să ne rugăm, să culegem Sânziene, să reînviem o tradiție care ne va uni și mai mult! Vă aștept cu drag!“, ne-a spus primarul comunei Dalboșeț, Florin Curița.

JCS-Nina Curița