CARAȘ-SEVERIN – Proprietarilor de păduri private nu le pasă că pomii lor pot crea pericol pe drumurile naționale. Asta deoarece, deși au obligația legală să toaleteze copacii în cauză, legea nu prevede nici măsuri coercitive și nici amenzi pe care administratorul drumului să le poată aplica asupra proprietarilor de păduri private!
Cum asta se întâmplă și în Caraș-Severin, situația a fost analizată într-o recentă ședință de Colegiu Prefectural. Prilej cu care subprefectul Cristian Gâfu a cerut verificarea legislației în domeniul siguranței rutiere, întrucât se pot produce accidente cauzate de copaci sau crengi. Participant la ședință, Ion Tabugan, șeful Direcției Silvice (DS) Caraș-Severin, s-a interesat de un tronson cuprins între Păltiniș și Cornuțel, acolo unde pe aproximativ 400 m, pe partea stângă spre Reșița, se întinde o pădure privată. De notat că, la solicitarea Secției Drumuri Naționale (SDN) Caraș-Severin, DS a făcut toaletări de-a lungul drumurilor naționale care traversează păduri aflate în proprietatea sa. Dar DS nu poate intra în păduri private, iar SDN poate doar să someze proprietarii asupra obligației de a-și toaleta proprii copaci și a răspunderii pe care o vor purta în caz de accidente cauzate de vegetația crescută… creanga. Proprietarii însă nu dau semne că le-ar păsa.
„Nu putem aștepta ca vegetația să ajungă pe drum”, trăgea semnalul prefectul Ioan Dragomir… în legătură cu o situație care nu poate rămâne nerezolvată mai ales în contextul iernii, când pomii rețin umezeala, crescând și mai mult riscul de accidente. „Împreună cu Garda Forestieră, am reluat adresele către proprietarii privați întrucât noi, ca administratori de drum, nu putem intra pe proprietăți private. Nici Direcția Silvică nu poate, deși trebuie să aibă contracte de pază cu respectivii proprietari, dar contractele de pază nu le dau dreptul de a exploata pădurea. În situația asta, nici noi şi nici Direcția Silvică nu putem intra pe proprietatea privată ca să tăiem pomii respectivi sau crengile care-s aplecate deasupra drumului fără acordul proprietarului”, ne-a declarat Ioan Boba, șeful SDN Caransebeș.
În opinia sa, e un vid legislativ care nu lasă administratorului de drum nici măsuri coercitive și nici posibilitatea de a amenda proprietarii pădurilor private. Situație în fața căreia prefectul Ioan Dragomir afirma că va solicita un punct de vedere de la Ministerul de Interne, iar Ciprian Terciu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, va verifica legislația în vederea dispunerii eventualelor măsuri care se impun. Dacă legea prevede vreo asemenea măsură…
JCS-Ionel Ivașcu