Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul liberal Marcel Vela a făcut un scurt portret artistului Bata Marianov, cu prilejul decernării titlului de cetățean de onoare personalității culturale!

Fiul risipitor trăitor în două limbi, dar vorbitor autentic al limbajului artistic universal, Bata Marianov, cel care sculptează timpul vegherii cu sentimente ce împrumută culorile rostirii celor mai profunde stări este cetățean de onoare al județului Caraș-Severin!

Bata Marianov este mai mult decât un scriitor, mai mult decât un sculptor. Este un analist, un filosof și un fin observator al vremurilor pe care le trăiește. În același timp, el este un spirit liber și de nestăpânit și de nestăvilit, care a încercat să facă o lume mai frumoasă și să-și lase amprenta asupra timpului. Când era student, pentru firea lui nestăvilită a fost pedepsit și a lucrat împreună cu câțiva colegi în Valea Jiului, la o mină. A ajuns în Germania, însă nu s-a adaptat acolo, datorită firii lui de sârb hotărât, de bănățean autentic și de român liber. A avut un atelier și în Franța, s-a retras apoi la Gărâna, unde, împreună cu Fundația ARCA, a făcut Parcul Internațional de Sculptură din această localitate. Așa l-am cunoscut eu. Pentru că el a vrut ca în țara lui, aici, în Banat, să sculpteze nu doar lemnul, ci să sculpteze timpul… Mai mulți prieteni și colegi din municipiu l-am convins să se mute în Caransebeș, unde și-a făcut un mic univers, lucru pentru care trebuie să-i mulțumim, având în vedere că, astfel, Caransebeșul a devenit un loc în care artiștii pot să se manifeste, să-și găsească o casă, un loc în care să creeze. Bata Marianov migrează artistic din sculptarea lemnului și a pietrei la sculptarea cuvintelor cu dalta sentimentelor.“, a adăugat Marcel Vela, prieten al artistului, prezent la festivitate.

Oficialul liberal a declarat că studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume, după refugiații de război din Siria. În acest ritm, populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, a inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. „În acest context, inițiativa de a se decerna titlul de cetățean de onoare unui astfel de artist este, pe bună dreptate, un gest de repatriere a valorilor!“, crede șeful liberalilor cărășeni.

JCS-A.M.

Adaugă comentariu