Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este vorba despre alocarea a 3,2 milioane de lei, destinaţi funcţionării curente şi continuării investiţiilor!

Teatrului reşiţean, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, i-au fost alocate în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, până la ultimul bănuţ, exact 3.216.506,01 lei, provenind din cei 2% încasaţi din impozitul pe venit până la 31 iulie 2023. Nu i s-a făcut tocmai un favor Teatrului de Vest, deoarece lista completă propusă Guvernului de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei conţine numele a 71 de teatre, opere şi filarmonici din 47 de localităţi, aflate în subordinea autorităţilor locale din 34 de judeţe. „Prin această măsură, venim în sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale pentru care dezvoltarea infrastructurii culturale este foarte importantă, dar care nu au capacitatea financiară de a susţine toate cheltuielile legate de asigurarea funcţionării şi continuarea investiţiilor.“, a explicat ministrul Adrian Ioan Veştea.

Fondurile, totalizând 331 de milioane de lei, au fost repartizate conform solicitărilor transmise de UAT-urile în subordinea cărora funcţionează instituţii publice de spectacole, precizează un comuncat al MDLPA. Comparativ, în Timiş au ajuns 24,8 milioane de lei, din care 10,6 la Filarmonica „Banatul“, aproape 6 la Teatrul German de Stat, 5,6 la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely“ şi 2,6 la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin“. Cea mai mare alocare individuală a mers în Argeş, către Teatrul „Alexandu Davila“ din Piteşti (18,9 milioane), iar cea mai mică (351 mii) către Centrul Cultural „Vigadó“ din Târgu Secuiesc.

Teatrul de Vest a primit deocamdată… un telefon din partea serviciului Contabilitate al Consiliului Județean (CJ). Telefon care însă confirmă alocarea de la Guvern a sumei în cauză, care va intra în buzunarul teatrului după ce acest lucru va fi aprobat în viitoarea ședință a CJ.

„Când vom avea banii, îi vom folosi în primul rând pentru salarii, apoi pentru utilități, materiale de curățenie și furnituri birou. Pe lângă asta, ne dorim de mulți ani un microbuz nou. Ne-ar fi de mare folos pentru că cel pe care-l avem nu dispune de climă și nici nu se pot deschide geamurile, ceea ce, pe distanțe lungi, îl face total inconfortabil. Ne este necesară și o camionetă pentru decoruri mai voluminoase. De asemenea, vrem să continuăm festivalul de teatru pentru copii «Lumea poveștilor». Ce va rămâne va fi pentru producții viitoare!”, ne-a declarat directorul teatrului reșițean, Florin Ionescu.

JCS-Walter Fleck