CARAȘ-SEVERIN – Potrivit ANI, cazurile consilierilor județeni care s-au abținut de la vot ar putea genera conflict de interese în anumite condiții. Pentru deblocarea votului unor hotărâri atât de importante, precum repartizarea banilor către UAT-uri, consilierilor respectivi ar trebui să li se ceară să plece! Altfel, majoritatea liberală este ca și inexistentă!
Aleșii județului, cu pâinea și cuțitul banilor în mână, n-au reușit să repartizeze sumele necesare UAT-urilor din județ pentru că unii consilieri au lipsit, alții s-au declarat incompatibili, gen Cojocariu, Teodorescu, Rădoi sau Sporea, iar liberalii n-au reușit să cadă la pace cu opoziția. Pentru a lămuri aceste cazuri de conflict de interese de pe urma cărora au de suferit toate primăriile cărășene, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a cerut Agenției Naționale de Integritate să lămurească lucrurile. Iar răspunsul nu a întârziat să sosească.
În document, ANI informează că a analizat „dacă votarea proiectului de hotărâre (…) de către consilierii județeni care exercită simultan și alte funcții (director-manager la o casă de cultură aflată în subordinea unui UAT, consilier personal al primarului, consilier juridic la o societate de transport de interes local), și respectiv a căror rude, soție exercită o funcție publică în cadrul unei primării, este de natură să genereze un conflict de interese“.
Urmează o înșiruire de texte din acte normative, din care trebuie reținut unul, care explică: „Alesul local aflat în conflict de interese (…) are obligația să se abțină“, în cazul nostru, de la vot, dacă hotărârea respectivă „ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru rude apropiate, persoane cărora le datorează ceva, societăți unde este asociat unic sau administrator, sau de la care obține venituri, o autoritate, asociație sau fundație din care face parte, sau orice altă persoană fizică sau juridică – alta decât autoritatea din care face parte –, care a făcut o plată către acesta sau orice fel de cheltuieli ale acesteia“.
Urmează răspunsul propriu-zis al ANI: „Opinăm că situațiile descrise de dumneavoastră pot să genereze un conflict de interese (…) dacă consilierii județeni votează hotărâri de consiliu care produc un folos material pentru sine sau pentru celelalte categorii de persoane fizice sau juridice prevăzute de legiuitor“.
Cei de la ANI subliniază faptul că răspunsul lor nu constată sau înlătură un caz de conflict de interese, nefiind echivalent cu o evaluare a unei situații de conflict de interese. „Prin urmare, constatarea existenței unui conflict de interese se face exclusiv în cadrul procedurii de evaluare de către inspectorii de integritate, și implică solicitarea mai multor date și informații de la diferite instituții publice, persoane fizice sau juridice“.
Cu alte cuvinte, nici ANI nu spune că e clar vorba de conflict de interese, ci de posibilitatea generării acestuia, dacă se produc foloase materiale pentru anumite categorii de persoane. ANI urmează să intervină doar ulterior, pentru evaluarea situației. În consecință, cel mai bine pentru consilierii județeni aflați în respectivele situații este să se abțină de la vot, pentru a evita eventuale consecințe. Iar pentru a debloca situația, președintelui CJ, Romeo Dunca, nu-i rămâne decât să le ceară liberalilor posibil generatori de conflict de interese ori să plece din CJ, ori din funcțiile care generează conflictul. Nu de alta, dar votul este și o obligație față de cetățenii care i-au ales. Altfel, majoritatea mult clamată de șefii liberali la câștigarea alegerilor din 2020 este, de fapt, inexistentă, dacă atunci când le arde buza mai rău liberalilor, unii dintre aceștia nu pot vota.
JCS-Antoniu Mocanu