REŞIŢA – În cea de-a 83-a zi de la începutul lucrărilor de reabilitare, iniţiatoarea proiectului, Lili Gherle, speră că în curând întreg spitalul va putea primi pacienţi Covid-19!
Spitalul arătat cu degetul în toată ţara în urmă cu un an ca fiind spitalul groazei, cu saloane insalubre şi pacienţi lăsaţi să se târască goi pe jos, se transformă pe zi ce trece datorită generozităţii şi charismei de care a dat dovadă fondatoarea Asociaţiei „Cultură şi Fapte Bune“, Lili Gherle Flisc. S-a muncit pe brânci toată vara, fiindcă de la intenţia de a igieniza şi reabilita doar un etaj în 10 zile s-a ajuns la 3 luni de muncă şi luptă pentru strângere de fonduri şi mobilizare de voluntari pentru reabilitarea întregului spital. Lucrările au fost grăbite din cauza numărului tot mai mare de bolnavi care necesită internarea, etajul III funcţionând deja la capacitate maximă.
„Luni noaptea ne-am mobilizat şi am pregătit etajul II pentru zona roşie, deoarece sâmbătă am terminat etajul III şi zona roşie, fiind deja aduşi pacienţi Covid-19. Acest etaj e deja la capacitate maximă, tocmai de aceea a trebuit să ne adunăm luni seara cu mic cu mare, fiecare cum a putut, au venit voluntari, asistente şi infirmieri de acasă ca să terminăm etajul II. Deja este o explozie de Covid în Caraş-Severin, sunt focare, din păcate şi în oraşul meu de suflet, în Anina, de aceea trebuie să luptăm şi să-i punem pe bolnavi în condiţii optime. La etajul III sunt 32 de locuri, fiindcă dr. Rahela Constantin a decis să facă şi sala din spate tot salon. În prezent sunt 28 de bolnavi internaţi, fiindcă 4 au fost mutaţi la ATI, din păcate unul a decedat luni seara. La etajul II, o parte e pregătită pentru zona roşie, iar alta pentru celelalte boli“.
La reuşita celei de-a II-a ediţii a campaniei „Adoptă un salon“, iniţiatoarea proiectului este recunoscătoare în primul rând comunităţii, fiindcă oamenii au înţeles că virusul acesta există şi ne poate afecta pe toţi: „Este incredibil! Când societatea vrea, absolut totul se poate face. Este adevărat, a fost o muncă titanică, dar oamenii, firmele, instituţiile au înţeles că nu pe noi ne ajută, ci ne ajutăm noi pe noi. La 31 august s-au împlinit exact trei luni de când am început igienizarea propriu-zisă. Puţin peste 2 miliarde de lei am adunat din donaţii, din care 1 miliard a fost doar materialul termopan. Am schimbat geamurile, instalaţia sanitară în saloane, totul e nou. E clar, comunitatea s-a unit, oamenii s-au oferit să ne ajute, Consiliul Judeţean ne-a plătit jumătate din necesarul de tarchet, de aceea am pus doar în saloane“.
Au fost, de asemenea schimbate paturi, există acum mobilier nou, instalaţie de oxigen, televizoare, grupuri sanitare, vestiarele au fost transformate în saloane şi mutate la parter, pentru vestiare fiind acum un singur tip de dulapuri, spaţiul e altfel, la fel mediul, totul a fost schimbat. Referitor la implicarea personalului angajat, de la infirmieri, asistenţi, până la medici, contrar cârcotelilor de pe paginile de socializare, aceştia au contribuit şi material şi fizic: „Cunosc comentariile din piaţă, spune Lili Gherle. Fiecare medic şi-a cumpărat uşa şi geamul, medicii şi le-au plătit, dar au contribuit financiar nu doar la cabinetele lor de pe secţii, ci şi la „găleată“, eu păstrez extrasele, procesele de donaţie, fiindcă ei au înţeles că aici e casa lor. Doctorul Miatovici a muncit cot la cot cu noi, doctorul Bunda este un superom, nu doar medic, pentru că dimineaţa face directoratul (este directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, n.r.), după-amiaza vine şi munceşte cu noi în şantier, iar noaptea se duce în gardă. A venit şi fiica lui, Miruna, şi fratele Sorin şi fratele Claudiu, cumnata, a venit toată familia, au pus fiecare mâna. Alţi medici, de pildă dr. Rahela Constantin, a muncit şi a dat cu şpaclul, doctoriţa Ionela Alina Raescu a dat şi ea cu şpaclul, dr. Cosmina Culea, dr. Alina Mîţu de la UPU a fost şi a vopsit două zile, dr. Cătălin Filca, la fel dr. Alexandru Brici, dr. Gheorghe Jenar, dr. Dumitru Secăşan, toţi au muncit alături de noi, la fel infirmierii, asistenţii, pot spune că 85 la sută din angajaţii de aici au muncit, fiecare după puterile lui“.
În prezent se munceşte la etajul I, însă lucrările sunt grăbite pentru ca întreg spitalul să fie gata cât mai repede pentru pacienţii Covid-19: „Ne arde, spune iniţiatoarea acestui proiect, timpul ne presează fiindcă deja sunt tot mai mulţi bolnavi şi tot spitalul trebuie să fie pregătit să primească pacienţi, fiind spital suport-Covid. Ne arde, pentru că nu avem frigidere încă, trebuie să terminăm cu borcănelul de pe geam, ne arde că mai avem nevoie de televizoare, ne mai trebuie 33 de televizoare, ca să fie în fiecare salon. Nu mai e un moft, e o necesitate, fiindcă se ştie că bolnavul nu-şi mai concentrează atenţia pe boală, ci pe televizor, ceea ce ajută la vindecare. Cred că este timpul ca pacienţii care au fost internaţi, sau sunt, să iasă public şi să spună adevărul că acum au condiţii, au tot ce le trebuie, plus că au acţiune din partea medicilor şi a asistenţilor, chiar dacă nu sunt toţi perfecţi, cum nici noi nu suntem, dar am văzut cu ochii mei că se face imposibilul pentru a salva o viaţă“.
Dacă la prima ediţie a campaniei „Adoptă un salon“, secţia de Cardiologie reabilitată de la Staţionarul II a fost înfrumuseţată cu picturi realizate de artistul plastic Marian Truţulescu şi fiica sa, Maia Truţulescu, de astă dată pata de culoare din saloane a fost dată de Ovidiu Rus şi Monica Rus la etajul III, iar la etajul II de trei elevi minunaţi, de la Bocşa şi de la Reşiţa. Trebuie menţionată implicarea a numeroase firme şi oameni de afaceri, unii rămânând de la începutul lucrărilor până în prezent, din Reşiţa, Timişoara, Arad, Moldova Nouă, de la New York s-au primit donaţii şi din Arizona, din Bozovici, Protopopiatul Reşiţa şi Episcopia Caransebeşului, Primăria Reşiţa, TMK Reşiţa, IPJ, IJJ, ISU Semenic, Crucea Roşie Bocşa, diverse firme care au asigurat şi asigură în continuare masa pentru voluntari, Penitenciarul din Timişoara, din Craiova s-au primit ajutoare, practic din mai multe judeţe, nu doar din Caraş-Severin. Lili Gherle este în continuare pe şantier şi aşteaptă încă voluntari, apţi de muncă, pentru terminarea lucrărilor şi redarea întregului spital pacienţilor care luptă clipă de clipă cu boala.
JCS-Alexandra Gorghiu