Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Prima ediție a Memorialului „Dan Firițeanu” la fotbal juvenil a avut loc sâmbătă, 15 iunie, pe terenul sintetic din Valea Domanului! S-au întrecut la acest turneu amical grupele de juniori născuți în anul 2011 ale echipelor CSM Reșița, Politehnica Timișoara, Corvinul Hunedoara și Mundo Reșița!

La final, CSM Reșița a ieșit învingătoare, copiii fiind antrenați de Roco Sandu. După jocurile disputate de copii, s-a disputat și un meci de „old boys” între foștii componenți de la FC Gemina și CSȘ Reșița, iar printre invitați s-a numărat și fostul mare internațional Miodrag Belodedici. Turneul a fost organizat de familia fostului antrenor, dar şi de un grup de prieteni și foști colaboratori ai lui Dan Firițeanu.

„Când mă apropii de Reșița, mă apropii de casă și sunt cel mai fericit. Aici am început primii mei pași în fotbal, iar primele meciuri cu emoţii aici le-am jucat. Eram la Moldova Nouă, veneam la Reșița și țin minte că antrenorul ne spunea să avem grijă şi să fim concentraţi, pentru că băieții de la FCM Reșița sunt foarte buni. Aveam mari emoții, țin minte că aici, unde s-a jucat acest turneu, nu era teren sintetic, jucam pe zgură. Cu profesorul Dan Firițeanu n-am lucrat, nu mi-a fost antrenor, dar l-am cunoscut foarte bine de la Federaţie. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa, că nu mai este printre noi, dar aşa e viaţa. Memorialul e o competiție binevenită, putem să vedem copiii care au talent, să-i urmărim, să facem o selecție şi să-i aducem pe cei mai buni la echipa națională. Cu asta mă și ocup la București, merg foarte mult prin țară şi văd foarte multe meciuri de copii. Avem foarte multe talente, dar sunt talente individuale. Trebuie să-i învățăm să joace în echipă, să dea repede drumul la minge, să joace din prima sau din două mişcări. Asta trebuie să învețe copiii. Este foarte bine că sunt pe teren, că aleargă și se obosesc fizic. Mi-a spus-o prima dată nea Olimp Mateescu, antrenorul meu de la Moldova Nouă. Spunea, şi avea mare dreptate, că dacă ești obosit fizic dormi mai bine, mănânci mai bine și gândești mai bine.”, a spus Miodrag Belodedici.

Gheorghiță Lăpădat, unul dintre organizatorii acestui turneu memorial, a spus: „Am colaborat cu profesorul universitar doctor Dan Firițeanu atât la şcoala sportivă din Reşiţa, antrenând generația lui Cristi Chivu, cât și la FC Gemina, club privat înființat în urmă cu aproximativ treizeci de ani. Pe atunci, iniţiativa sa de a înfiinţa un asemenea club era o noutate în domeniul fotbalului din zona de vest a țării. La trecerea unui an de când a plecat dintre noi, am considerat necesar să îl omagiem prin organizarea unui turneu de fotbal destinat copiilor. Este un turneu care vine să sublinieze activitatea lui Dan Firițeanu în descoperirea și lansarea fotbaliștilor și mă refer aici la Cristian Chivu, la Basarab Panduru, la Dorinel Munteanu. A fost o serie lungă de mari fotbaliști pe care dânsul i-a şlefuit. Ca de fiecare dată, am găsit la Reșița și la clubul din Valea Domanului o atmosferă prielnică pentru desfășurarea unui asemenea turneu. Despre Dan Firiţeanu pot spune că a fost un adevărat profesionist, un om căruia îi plăcea disciplina și care studia în permanență, dovadă și faptul că a antrenat o perioadă lungă de timp loturile naționale de juniori și tineret ale României. De asemenea, a avut o activitate academică foarte apreciată atât la Timișoara, cât și la București. Turneul care i-a fost dedicat s-a aflat la prima ediție, dar noi vrem să-l permanentizăm.”

JCS-Ștefan Moraru

Adaugă comentariu