Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Vizate sunt două legi de interes național, Codul Urbanismului și Codul Silvic, în dezbatere la Camera Deputaților!

Deputatul cărăşean a lansat, prin intermediul unei declaraţii politice, un apel către administraţiile locale şi judeţene de a analiza proiectele de lege publicate pe site-ul Camerei, îndemnându-le să formuleze şi transmită observaţii, acolo unde consideră că ar putea fi aduse îmbunătățiri. „În cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate se vor putea depune amendamente, astfel încât să nu existe greșeli sau aspecte omise, acestea fiind două legi extrem de importante pentru dezvoltarea României pe termen lung.“, a explicat deputatul.

În condiţiile în care calitatea vieții oamenilor depinde în mod direct de spațiul în care trăiesc zi de zi, de modul în care acesta este planificat și organizat și de modul în care construcțiile sunt proiectate și realizate, scopul reformei asumate prin elaborarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor are ca finalitate îmbunătățirea calității vieții oamenilor atât din mediul rural, cât și din cel urban. „Sunt necesare reglementări care să încurajeze tranziția spre clădiri verzi, reducerea termenelor de avizare-autorizare a construcțiilor, reducerea distanței și timpului aferente navetei pentru populație, creșterea accesibilității cetățenilor la servicii de interes general, asumate de România în PNRR.“, a adăugat acesta.

În ceea ce privește Codul Silvic, Damian reaminteşte că România s-a angajat să împădurească și să reîmpădurească o suprafață de 56.700 ha până în anul 2026, ca țintă în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. „Așadar, trebuie luate măsuri legislative referitoare la crearea cadrului pentru implementarea lucrărilor de împădurire și, de asemenea, este nevoie de modificarea anumitor aspecte din Codul Silvic astfel încât să se reducă fundamental actualele defrișări ce au loc, care afectează atât mediul, cât și economia țării!“, a subliniat deputatul cărăşean Marius Damian. Menţionăm că în cazul acestor două legi, Camera Deputaţilor este for decizional.

JCS- B.P.