CARANSEBEȘ – E vorba de manopera lucrărilor efectuate în ultimele săptămâni în Caransebeș, despre care consilierii liberali au cerut amănunte în ultima ședință a legislativului local!
Primăria, prin diferite firme, a derulat sau încă derulează mai multe lucrări la unele obiective din municipiu, precum fântâna din Centrul Civic, statuia lui Traian Doda, puntea de peste Sebeș din zona pieței sau intrarea în cartierul Pipirig. Despre câteva din acestea a cerut detalii consilierul local Puiu Paica (PNL), mai ales că la bursa zvonurilor se vehiculează sume consistente, undeva în jur de 150.000 de lei plus TVA doar manopera: „Vreau să ne lămuriți cu situația manoperei lucrărilor care s-au făcut și se fac în aceste zile în Caransebeș. Mă întreabă lumea, de exemplu, de Pipirig. Măcar cât e valoarea, că prețurile diferă pe piață”.
Din partea executivului local a răspuns viceprimarul Bebe Pasere, cel care supervizează aceste lucrări. Potrivit acestuia, sunt firme separate, lucrări separate, se lucrează strict pe manoperă la prețul pieței, însă lucrările nefiind finalizate, edilul nu a putut prezenta aleșilor un preț final. „Când te apuci să faci ceva, un preț estimativ trebuie să știi”, a insistat Paica, completat de Valentin Dascălu (PSD): „Aveați un deviz de lucrări. Devizul se face înainte!”. „Nu pot să vă dau acum cifre, dacă vreți ședința viitoare, vă voi face publice sumele fără niciun fel de problemă. La viitoarea ședință vă fac public fiecare lucrare cât a costat. Eu nu știu din cap, asta vă spun, nu vreau să vă dau o sumă și să nu fie reală. Indiferent de deviz, unde prețul ni se pare exagerat, tăiem. Sunt în domeniu, sunt constructor, știu ce am de făcut. Nu se lucrează cu o firmă anume, cu majoritatea primăria a mai lucrat”, a explicat din nou viceprimarul Pasere.
Până la urmă, câteva cifre au fost oferite de șeful Serviciului Public de Întreținere și Reabilitare (SPIR), Vasile Megan, prezent la ședința de consiliu: „Decopertare tencuieli și amorsări, 32 de lei mp, plus tva, în cazul firmei care face Pipirigul, iar placările cu marmură și travertin sunt 67 de lei mp, plus tva”.
Parțial lămuriți cu prețurile lucrărilor, liberalii au mai vrut să știe și de ce în cazul podului balansoar de peste Sebeș nu s-a cerut o expertiză tehnică, înainte de a se trece la lucrări. „Referitor la podul balansoar de la piață, vă pot spune că nu era nevoie de nicio expertiză întrucât noi nu am modificat absolut nimic, inclusiv zvonurile care circulă, că aveam nevoie de expertiză. Eu vă spun că atâta timp cât facem reparații și nu modificăm structura inițială, nu avem nevoie de proiectare. La balansoar am folosit un lemn special și am schimbat o scândură de brad care nu avea nicio treabă cu rezistența. Ceea ce s-a făcut la balansoar e mai mult decât se spera și, sincer vă spun, chiar s-au pus materiale foarte foarte bune. Inclusiv grinzile folosite sunt speciale să reziste la umiditate. Din punct de vedere al cablurilor, am verificat, totul e în regulă, de ce să intervenim dacă totul e bun? Până la urmă, grinzile de metal și cablurile susțin podul, am decopertat, sunt în stare perfectă, n-am dat nici măcar un șurub jos. Dacă vreți să vă explic și tehnic, veniți la SPIR și vă demonstrez că vă înșelați amarnic. Inclusiv materialul folosit pentru a lipi piatra este CM 17, chiar nu ne-am bătut joc de material, vă spun sută la sută. Atâta timp cât n-am modificat absolut nimic, am respectat structura, nu avem niciun motiv să cerem o expertiză tehnică. Doar am întreținut, nu e bine că întreținem?”, a încheiat viceprimarul Caransebeșului, punând punct în acest fel dezbaterilor pe subiectul lucrărilor.
JCS-R.M.