Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sprijinul cuplat pe cap de bovină a crescut, însă animalele trebuie înregistrate în Registrul genealogic al rasei…

 În ultimele zile, fermierii cărăşeni pun tot felul de întrebări vizavi de faptul că subvenţiile APIA pentru bovine au crescut, iar numărul de capete deţinute a scăzut. Pentru a ne lămuri despre ce este vorba, l-am întrebat pe directorul APIA despre ce este vorba. Dumitru Stepanescu ne-a spus: „Într-adevăr, pentru a veni în sprijinul fermierilor din zonele de deal şi de munte, s-au făcut câteva modificări la acordarea sprijinului cuplat pentru bovine. Mai exact, nu mai trebuie ca fermierul să aibă minim zece capete, ci doar cinci, iar subvenţia pe cap de bovină, de lapte sau de carne, este cuprinsă între 665 şi 700 de euro. Este o măsură care vine foarte mult în sprijinul fermierilor din Caraş-Severin, pentru că la noi efectivele de bovine scad de la an la an“.

Şeful APIA spune că toate sunt bune şi frumoase cu acest sprijin, până la îndeplinirea unei condiţii. Mai exact, vacile trebuie să fie înregistrate în Registrul genealogic al rasei, iar de acest procedeu se ocupă anumite asociaţii de crescători de animale. În zona de Vest a ţării există o singură astfel de asociaţie, în judeţul Timş. Aşa că, oamenii trebuie să meargă, să îşi facă actele necesare încă de pe acum pentru că procedura de înregistrare durează cam şase luni. Dacă vor face anul acesta acele acte, anul viitor se vor putea bucura de cuantumul ridicat al acestei subvenţii.

În Caraş-Severin, doar trei fermieri se vor bucura de bani frumoşi pentru că sunt deja înscrişi în acel Registru. Este vorba de un fermier de la Glimboca, care are 100 de vaci de carne din rasa Angus, un altul din Plugova care are 50 de astfel de vaci şi, binenţeles, fermele Bardeau. „La noi, cea mai întâlnită este Bălţata românească. Oamenii optează pentru subvenţiile pentru bovine de carne, în judeţ fiind o problemă cu cele de lapte. Acolo trebuie să demonstrezi că ai contract de furnizare a laptelui, iar la noi de unde astfel de contracte?“, ne-a spus şeful APIA.

Despre plăţile actualelor subvenţii

Ministrul Agriculturii Petre Daea a confirmat încă o dată săptămâna aceasta că plățile pentru crescătorii de animale încep pe 10 martie, fiind programate să se finalizeze pentru majoritatea fermierilor până pe 31 martie. Se estimează că la finele lunii vor rămâne neplătiți doar acei producători la care sunt probleme de soluționat la cererea unică.

Iată ce subvenții se plătesc pe cap de animal pentru anul de cerere 2016, atât în euro cât și calculele în lei.

ZOOTEHNIE:

Sprijin cuplat zootehnic SCZ – Bivolițe de lapte: 186,74 euro/cap de animal adică 831,69 lei

Sprijin cuplat zootehnic SCZ – Ovine/Caprine: 27,06 euro/cap de animal adică 120,55 lei

Sprijin cuplat zootehnic SCZ – Taurine carne și metișii acestora: 690,61 euro/cap de animal adică 3.075,80 de lei

Sprijin cuplat zootehnic SCZ – Vaci de lapte: 732,87 euro/cap de animal adică 3.264,02 de lei

Pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANTZ), APIA a început să autorizeze deja la plată cerererile fermierilor pentru următoarele sume:

Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnie (ANTZ 7) livrare lapte: 19,20 euro/tona de lapte livrat;

ANTZ 8 (bovine): 92,45 euro/cap de animal. Atenție! Aici intră atât vacile de lapte cât și cele de carne dar și bivolițele!

ANTZ 9 ovine/caprine: 5,59 euro/cap de animal.

Cursul valutar la care primesc fermierii subvențiile este de 4,4537 lei/euro. Sumele pe care fermierii le primesc în acest an pentru anul de cerere 2016 sunt mai mici în sectorul zootehnic. Motivul este, în cazul ANT-urilor, că România trebuie să reducă de la an la an acest sprijin plătit de la bugetul stat, iar în cazul SCZ, sumele s-au reglat, putem spune, după ce anul trecut, la APIA s-au calculat cuantumuri pentru un număr foarte mic de animale rămase eligibile pentru plată.