INELEȚ – Cine nu a aflat de scările care duc la Ineleţ? Unii chiar spun că duc spre Rai. Şi cine nu a aflat de frumuseţea sălbatică a acestui colţ de ţară? O asociaţie a pus în valoare acest sat izolat din inima Munţilor Cernei şi a încercat să facă câte ceva pentru oamenii de aici!
Încă din anul 2017, Asociaţia „Prietenii Naturii Banat“ a iniţiat un proiect mai puţin obişnuit, cu totul şi cu totul inedit, adaptat ca să zicem aşa vremurilor noastre: shopping la Ineleţ. Membrii acestei asociaţii, dar şi cei care li s-au alăturat pe parcurs în acest demers care se pare a „prins“, au îmbinat două lucruri: excursiile şi drumeţiile în natură cu tot soiul de acţiuni locale, susţinând în acest mod comunitatea izolată din această zonă, prin achiziţionarea de produse din gospodăriile localnicilor.
Timp de trei ani au fost organizate în acest loc minunat 12 acţiuni de acest fel, la care au participat 500 de persoane şi 4 entităţi media, dar cel mai important este că din 2017 încoace numărul vizitatorilor care servesc masa la localnici a crescut considerabil, la fel ca și al celor care fac cumpărături de la aceştia. Ca o statistică, în medie cam 20-30 de persoane au fost pe weekend la Ineleţ.
Acţiunile de voluntariat, campaniile umanitare în această zonă din Munţii Cernei au constituit un exemplu şi pentru alte ong-uri şi chiar instituţii, care s-au alăturat iniţiativei Asociaţiei „Prietenii Naturii Banat“, dând astfel o mână de ajutor. Anul acesta, numărul acţiunilor în „Ţara de dincolo de scări“, aşa cum le place voluntarilor să numească această mirifică zonă, a fost mai mic, din dorinţa de a proteja oamenii vârstnici din satul Ineleţ, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Iar săptămâna trecută s-a desfăşurat un ultim episod din seria cumpărăturilor la înălţime, o ultimă tură din acest an, marca „Shopping la Ineleţ“.
„De asemenea, aceste ture de <<shopping la înălțime>> au însemnat descoperirea de noi prieteni, solidaritate umană şi, probabil, cel mai important a fost că am întărit spiritul civic atât de mult absent în zilele noastre. În cele 6 episoade au participat la acest tip de acţiune peste 170 de persoane, dar cel mai important aspect al drumeţiilor de bine este că am început să redăm persoanelor de acolo speranţa într-un trai mai bun“, au scris Călin şi Adelin, doi oameni foarte speciali care sunt de fapt şi sufletul acestei asociaţii.
Sămbătă, 14 noiembrie s-a dat „adunarea“ pentru „pregătirea de iarnă la tanti Ana“, pentru că trebuie să mai spunem că voluntarii au derulat şi acest gen de acţiuni, venind în sprijinul nevoiaşilor şi bătrânilor din Cheile Drăstănicului, cu lemne de foc, acum în prag de iarnă.
JCS-Nicoleta Moraru