Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Trista rivalitate dintre doi lupi bătrâni, prezentată în imagini pe Facebook, a trezit din nou reacţia opiniei publice. Dincolo de fireasca lecţie de zoologie, în spatele rănilor se ascunde o realitate crudă: traiul în haită atrage noi muşcături animalului rănit, izolarea însă îl omoară încet… 

Grădina Zoologică din Reşiţa a fost din nou pusă la zid după o postare pe o reţea de socializare. De această dată, o tânără timişeancă din Becicherecu Mic publica o imagine cu lupii răniţi, deplângând încarcerarea animalelor sălbatice şi lipsa îngrijirii specializate: „Nu sunt de acord cu încarcerarea animalelor sălbatice, dar chiar dacă sunt, măcar să fie îngrijite cum trebuie! Am fost la Zoo Reșița, iar acolo am văzut doi lupi, vai de capul lor, rupți de răni, muște, infecții… Dacă tot sunt acolo, măcar să aibă şi ei dreptul la un veterinar, la un consult, la un tratament. Din păcate, nu se vede că au… Atașez şi o poză cu ei… stăteau în țarc, într-o groapă, cel mai probabil săpată de ei, unul în celălat, se poate vedea roiul de muște de pe ei, rana deschisă pe care o are unul dintre ei şi rănile celuilalt… Vai de ei, săracii. Nu ştiu «tabieturile» unui lup sau dacă este normal să arate aşa, dar totuși vreau să încerc să le fac o reclamație, ceva“, promitea tânăra, invitându-i pe cei sensibilizaţi de situaţie să facă reclamaţie la Poliţie sau la Primărie.

Am luat legătura cu directorul Grădinii Zoologice „Prof. Ion Crişan“ din Reşiţa, Gabriel Stănucă, de la care am putut afla că animalele sunt într-adevăr rănite, însă nu este vorba despre vreo neglijenţă sau lipsă de îngrijire din partea personalului specializat. Din cuvintele sale am desprins faptul că ambii lupi sunt bătrâni, au o vârstă ce depăşeşte 20 de ani. Asistenţă medicală au, supraveghere au, au toate condiţiile de microclimat necesare, sunt sub observaţie medicală veterinară având în vedere vârsta. Doar că aspectul lor fizic nu va mai putea fi la fel ca al unor exemplare tinere. Şi-n plus, ambii sunt masculi, iar între ei apar mereu rivalităţi, care explică şi rănile. Plăgile sunt vindecabile, după cum ne-a asigurat directorul Stănucă. Însă, din cauza vârstei, vindecarea nu înseamnă refacerea în întregime a cartilajului sau a blănii. Responsabilul de la Zoo ne-a vorbit despre eforturile şi volumul mare de muncă, inclusiv pentru a păstra specia Lup în cadrul Grădinii de la Reşiţa, acesta fiind şi motivul pentru care nu s-a renunţat la cele două exemplare, în pofida vârstei.

Despre rana de la nivelul urechilor unuia dintre masculi ne-a informat medicul veterinar Alexandru Vîrdău: „Această plagă a fost tratată cu antiseptice şi antibiotice locale. Din cauza vârstei înaintate a animalului, de peste 20 de ani, de-a lungul timpului acesta a mai prezentat diferite plăgi la nivelul urechilor, cauzate tot de muşcăturile celuilalt membru al grupului, muşcături care apar deseori în haita de lupi. Lobul urechii prezintă multiple cicatrici şi excoriaţii care, în momentul de faţă, sunt greu vindecabile. Pentru tratarea acestor plăgi s-a procedat la anestezierea animalului, la evaluarea stării acestuia şi s-a constatat că lobul şi cartilajul urechii prezintă îngroşări şi cicatrici deficitare, plăgi superficiale la nivelul stratului superficial al dermului, cu extinderi pe întrebul lob al urechii“.

Potrivit medicului veterinar, în trecut, animalul rănit la urechi a fost izolat, pentru vindecarea mai rapidă a rănilor, ferit de noi muşcături. Doar că a apărut un efect advers, starea de sănătate a animalului deteriorându-se, apărând apatia, lipsa mişcării şi a poftei de mâncare. Fapt pentru care acum se evită izolarea lupului rănit, preferându-se monitorizarea acestuia şi administrarea locală de antibiotic. „Din cauza vârstei înaintate şi a istoricului medical, animalul nu va mai putea avea un aspect plăcut. Se încearcă recuperarea şi vindecarea plăgilor, dar din cauză că nu se recomandă izolarea, această vindecare va apărea mai greu“, a încheiat medicul veterinar.

JCS-Antoniu Mocanu